Takto to vyzerá, keď demokratický svet nedostatočne reaguje na diktátorské spôsoby vládnutia

Odporúčame vám

spot_img
spot_img
spot_img

Ak doteraz niekto nevedel ako vyzerá diktatúra a aké sú jej prejavy, tak po dnešku by mal mať vo veciach jasno.

Každý už aj nedemokratický režim je problémom pre občanov štátu v ktorom funguje, málokedy je nebezpečný medzinárodne. Prezident Bieloruska Lukašenko ale ukázal, ako rýchlo a veľmi sa môže diktátor jednej v podstate bezvýznamnej krajiny stať nebezpečným pre celý región, resp. svet.

Dnes bieloruské bezpečnostné sily prinútili pristáť civilné lietadlo cudzieho štátu letiace na bežnej linke z Grécka do Litvy na letisku v Minsku. Svoje konanie odôvodnili pravdepodobnou bombou na palube lietadla a civilné lietadlo na letisko doprovádzala vyzbrojená  vojenská stíhačka.

Na letisku v Minsku bolo lietadlo prehľadané a bezpečnostnými orgánmi Bieloruska bol zadržaný jeden z pasažierov a to bieloruský opozičný novinár Raman Prataševič. Novinárovi v Bielorusku za jeho opozičnú činnosť hrozí trest smrti.

Čím je takéto konanie nesúce znaky medzinárodného terorizmu rizikom pre svet? Nuž, takéto konanie vylučujú medzinárodné pravidlá pre civilné letectvo a hrozí stav, že takýmto spôsobom ktorákoľvek krajina môže konať v záujme zadržania prakticky kohokoľvek, kto sa na palube akéhokoľvek civilného lietadla letiaceho vo vzdušnom priestore krajiny môže nachádzať.

Nezanedbateľné je aj riziko vyplývajúce pre lietadlo pristávajúce pod hrozbou vojenského útoku de facto núdzovo na letisku, kam pôvodne nesmerovalo.

Čo spôsobilo, že si toto Bielorusko dovolilo?

Jednoznačne nedostatočná reakcia civilizovaného demokratického sveta na surové potlačenie demonštrácií bieloruskej opozície proti Lukašenkovi na jeseň minulého roka. Aj na tomto prípade je vidieť, ako časom rastie sila diktátorovi v momente, keď necíti dôrazné a účinné sankcie ako trest za potláčanie základných ľudských práv a slobôd v krajine, v ktorej režim nastolil.

Čo by mal civilizovaný svet spraviť po dnešnom medzinárodnom incidente?

Jednoznačne okrem okamžitého a dôrazného verejného odsúdenia a zavedenia vážnych sankcií pre Lukašenkov režim, by mali všetky letecké spoločnosti vzdušný priestor nad Bieloruskom obchádzať ako nebezpečný a krajiny EÚ by mali zakázať lety Bieloruským leteckým spoločnostiam nad územím EÚ.

Odozva teda musí byť okamžitá a rázna. Jasná a zrozumiteľná. Aby sa obdobný akt už nikdy nemohol opakovať, aby si niečo tak odsúdeniahodné žiaden diktátor nedovolil.

A civilizovaný demokratický svet nesmie zabudnúť ani na zadržaného bieloruského opozičného novinára Ramana Prataševiča. Jeho život je dnes vážne ohrozený.

39 KOMENTÁRE

  1. Plne podporujem rozhodnutie Bieloruska. Každý štát si ma kontrolovať svoj vzdušný priestor a keďže sa v lietadle nachádzala osoba ktorá je zodpovedná za podnecovanie štátneho prevratu tak to bol logický ťah.
    Toto isté spravilo Španielsko pre nedávnom

  2. Na Bielorusko sa môžeme momentálne vykašľať,sme svedkami absolútneho rozkladu slovenskej demokracie a spoločnosti.Ani zmienka o tom Neveril by som,že sa v mojom veku dočkám takejto masívnej propagandy,ako v 50 rokoch minulého storočia.

  3. Vyborna praca bieloruskej KGB, keby u nas pracuje SIS v zaujmoch statu tak ako oni, tak by tu nebolo tolko svinstva. Bielorui mali plne pravo na to co spravili, samozrejme neoliberalnej prozapadnej chátre sa to nepozdava lebo zadrzali ich agenta

  4. Usa demokracia to robi asi lepsie, rovno vystrelia raketu alebo drona s výbušninou. Takto sa prezmenu likviduje opozicia zapadnej demokracie. Ale o tom uz Miloš nenapise, lebo to sa sem nehodi😋

  5. vyborne bielorusko,takto treba z bastardami a rozvracacmi,ked dala amerika pokyn vsetkym europskym statom aby nudzovo pristalo bolivijske lietadlo kde udajne ma byt na palube snowden,lietadlo nakoniec pristalo vo wiedni,samozrejme,ze snowden tam nebol,vtedy neoliberali nekvikali,ze je to protipravne.

  6. tony 24. mája 2021, 14:22
    zabudol si dodať, že to lietadlo, ktoré núdzovo (rozumej z prinútenia) pristálo v r. 2013 vo Viedni prevážalo celý sprievod Bolívijského prezidenta E. Morálesa. A na palube spomínaného prezidentského lietadla sa mal nachádzať E. Snowden, ktorý prezradil niečo o praktikách americkej administratívy. No ale nebol tam! Teda žiaden terorista, ako tomu bolo v prípade Pratasevicha. Ten je podozrivý od leta minulého roku z teroristickej činnosti. Teda trochu iný politicky medzinárodný škandál ktorý sa riešil aj na BR OSN .
    Myslím, že vtedy už existovalo SOL, ale na túto udalosť sa akosi pozabudlo. Nie nadarmo sa hovorí že „zabudol vôl, že teľaťom bol“

  7. Ako čítam článok a následné diskusné príspevky je zrejmé, že diskutujúci sa názorovo nezladili s autorom článku, ktorý je v zjavnom nepomere. Netvrdím však, že o 10 minút môže byť tento nepomer opačný.
    Kladiem si však inú otázku. Otázku aká veľká nenávisť musí byť v človeku, ktorý suverénny európsky štát, ktorý je domovom takmer 10 miliónov občanov nazve bezvýznamnou krajinou. Pýtam sa, ako tieto milióny obyčajných ľudí dokázali tomuto človeku ublížiť, keď cíti potrebu verejne nazvať ich domov bezvýznamnou krajinou.
    Zároveň nerozumiem, keď teda je táto krajina taká bezvýznamná, prečo minister Korčok z našich spoločných peňazí, teda aj mojich, vašich ale aj autorových daní zasiela na podporu bieloruskej občianskej spoločnosti státisíce eúr, ktoré by mohli byť použité napríklad u nás doma na odstraňovanie následkov povodní, alebo na podporu nezávislých novinárov a vládnych novín.

  8. Miloš, jediná otázka. Kde boli médiá a novinári keď Edward Snowden zverejnil informácie, že náš najväčší spojenec a veľký brat všetkých odpočúva a špehuje? Lebo to bežne spjenci robia, že sa špízlujú, že? Kde boli médiá a novinári, keď USA opakovane požadujú vydať Juliana Assangea na stíhanie do USA, kde by sa mu dostalo určite spravodlivého procesu :-p, napriek tomu, že nie je občanom USA. Už to tu bolo spomenuté, ale zopakujem, v roku 2013 vo Viedni donútili pristáť lietadlo s bolívijským prezidentom Morálesom, lebo amíci verili, že na palube sa nachádza Snowden. To už je škandál ako hrom a len dokazuje, že USA sa neriadia žiadnymi princípmi slušnosti, ale doslova právom silnejšieho. Teraz, keď to spravili Bielorusi tak vás ide šlak trafiť od jedu? Takže aká bola vaša činnosť? Nikde som nečítal, žeby to médiá či novinári odsudzovali ako neetické, či nehumánne. Nič. Držali ste huby. Vy novinári ste mimoriadne aktívni, keď sa jedná o osieranie Ruska, Bieloruska, atď. Ale akonáhle by ste mali kritizovať USA, Izrael, tak máte huby na zámok. Miloš, novinári zabúdajú na takú vééééľmi dôležitú vec. Novinári majú informovať. Nie robiť politiku, nie súdiť, odsudzovať ani sa hrať na porotu, katov ani robiť zahr. politiku. Nie, objektívne informovať. Len to slovo objektívne a objektivita chýba asi 99% novinárov.

  9. Pán Majko solky čítam asi desať rokov a vždy som vám veril.Zo začiatku aj trošku nie ale keď som pravidelne čítal príspevky som videl že naozaj píšete pravdu.Veľa razy som videl že vy píšete otvorene o tom čo ostatný ľudia zbadajú až o mesiac.Alebo aj o pár rokov.Bral som to že máte veľa informácií.Tento článok ma ale vážne zložil na kolená a klobúk dolu pred článkom.Vy ste napísal to čo som práve počul v správach od politikov únie.Len vy ste to napísal o 24 hodín skôr.Ako ste to pre boha vedel?????Veď to čo píšete sa deje teraz.Vy ste otvorene okamžite napísal čo politici vypustili po radách všelijakých svojich poradcov.Pán Majko veď vy ste riskoval článkom že budú pohľady na tú udalosť iné.Pán Majko vážim si vás za otvorenosť a držím palce pri boji proti chobotnici v meste.Som váš čitateľ a budem

  10. naštvatý občan 24. mája 2021, 22:36 – vdaka za pozorneho a vnimaveho citatela.

    Nemyslim si, ze moj postoj uz par hodin po incidente nesucom znaky medzinarodneho terorizmu je vzhladom na moje ostatne postoje niecim mimoriadny. Skor ma zaraza pomerne hodne vela nazorov ludi, ktori nasledne v diskusii schvaluju taketo konanie voci civilnemu letu. Myslim si, ze kazdy svoj nazor zmeni v momente, ked sa nieco obdobne (vlastne akehoklvek bezpravie) bude dotykat jeho rodiny alebo blizkeho cloveka.

    To, co som vyjadril v clanku je logicke a logicke su aj nasledky zo strany EU a civilizovaneho demokratickeho sveta. Len ma hneva, ze tvrde opatrenia prichadzaju neskoro a ze znovu kompetentni podcenili myslenie a silu diktatorov, ktori nie su zastaveni v zarodku, kedy este zastaveni byt mozu.

    Obdobny stav mame v krajine, kde sa obdobne diktatorsky spravaju uz starostovia malych obci. Ked by dostali sancu byt vyssie, fungovali by obdobne aj tam, len prrimerane funkcii. Ide o nebezpecne prejavy arogancie moci a myslim si ze az konanie suvisiace s urcitymi typmi diagnozy.

    Priatelu, demokracia, pravo a spravodlivost bud je, alebo nie je. Vsetko „tak trochu“ je len cestou do pekla a vzdy je otazkou, aka bude dlha a ci je este navrat z nej…

  11. Miloš Majko 25. mája 2021, 7:59
    vždy sa nájde cestička ako z prúseru von. Len mi tam chýba reakcia na tie predchádzajúce príspevky. Zákroky a opatrenia proti Julien Asange či Edward Snowden nie je štátny terorizmus?

  12. Miloš Majko 25. mája 2021, 7:59
    P.S. k predchádzajúcemu príspevku:
    mám za to, že bude lepšie vrátiť sa do problematiky komunálnej politiky. Veď asi na to vzniklo SOL

  13. Priatelia, demokracia, právo, spravodlivosť je buď AMERICKO sorosovská, alebo nie je. Všetko iné je len cesta do pekla.

  14. som presvedčený že prinútenie lietadla pristáť a vyvlečenie novinára z lietadla je aktom štátneho terorizmu. Úplne rovnakého terorizmu ako je prípad s prezidentským letadlom či spomínaným Snowdenom. Rozdiel je len v tom že teraz všetci kričia a vtedy držali huby. Kde bol vtedy pán Korčok? Že by dvojitý meter?

  15. Zdá sa že v Pobaltských republikách, najmä však v Lotyšsku prichádzajú o zdravý rozum aj najvyšší činitelia Rigy a štátu. Lotyšský minister zahraničných vecí Edgars Rinkévičs spolu so starostom Rigy Martinšom Stakisom za pozornosti kamier viacerých zahraničných tv štábov v pondelok vymenili na verejnom priestranstve oficiálnu bieloruskú vlajku za historickú bielo-červenú vlajku, ktorú Bielorusko používalo v minulosti keď kolaborovalo za 2. WAR s Hitlerom. Reakcia? Minsk s okamžitou platnosťou vykázal zo svojho územia Lotyšského veľvyslanca. Len sa čudujem, prečo v Rige, plnej pohrobkov fašizmu, ešte zostali Bieloruskí hokejisti.
    Na vytváranie takéhoto ovzdušia a napätia v ňom má slúžiť šport?

  16. Pán Kurbel..ale to mal v roku 2013 riešiť Korčok?…bol on vtedy v tom postavení aby formuloval stanovisko za Slovenskú republiku?…možno je dobré sa spýtať ministra a premiéra, ktorí v tom čase mali pod palcom našu diplomaciu a nie ministra, ktorý nastúpil v roku 2020….najlepší je Blaha, ktorý sa odkazuje na túto udalosť z roku 2013, no pritom zabudol že to boli oni, ktorí sa mali vtedy ozvať…:-D…to že sa štát ozve proti takémuto činu je asi normálne, to prečo to vtedy neurobili je otázka…ale asi nie pre Korčoka…

  17. korčok je karierný diplomat a preto vtedy diplomaticky mlčal kľudne mohol na svojom facebooku či sociálnej sieti vyjadriť svoj osobný súkromný nàzor ale to by dnes nebol ministrom zahraničných vecí. jednoducho platí že keď dvaja robia to isté neznamená to že je to to isté alebo inak čo je dovolené bohom nie je dovolené volom

  18. a korčoka som spomenul len náhodou pod pojmom korčok som myslel poliakov bulharov holanďanov proste vsetkych ktorí si dnes idu pluca vykricat a vtedy drzali huby velmi mi to pripomina situaciu z nasho mesta kedsa predavala“skolka“ firme larik ked primator vranovic dohodol zvysenie najomneho tak naprikla tomcani bol proti zvyseniu najomneho ked sa stal primatorom tak sa budova predavala a dovodom bolo nizke najomne vtedy som bol v komisii a verejne som to pomenoval clenovia komisie poslanci ostali na niekolko sekund ticho a potom pokracovali v rokovani komisie akoby nic nepoculi

  19. To som mohol čakať,choré pán Kurbel.Skocit od Bieloruskej príhody s lietadlom,ku Tomcanimu,,,,to je ozaj už na doktora pán Kurbel.

  20. obcas vas kritizujem p.kurbel,ale teraz palec hore.ale toto sa nerobi do psej matere,majkovi vrazit noz pod rebra stym bieloruskom :).

  21. na uvedenom priklade som len chcel poukazat na to ze to co sa dnes deje v suvislosti s bieloruskom nie je nic vynimocne a deje sa to v podstate vsade okolo nas ked sa to stalo s prezidentskym lietadlom a mali v tom prsty americania tak zo strachu aby si neposkodili drzali huby teraz ked sa nemaju coho bat popripade si eventuelne este kopnu do ruska su vsetci hrdinovia a v podstate to iste bolo v meste najprv bola nizka cena a potom vsetci drzali huby nic nove pod slnkom co je dovolene bohom nie je dovolene volom vzdy to tak bolo aj bude nemusime za tym chodit daleko

  22. pre p.kurbela,myslim si,ze vacsina ludi to tak vnima,je to ako ste pisali,ked si kupim meter u kurbelovcov ,alebo v narele vzdy bude vsade rovnako merat,len u neoliberalov ten meter je zrejme gumovy ,alebo ten americky raz meria tak raz tak ako pasuje vyrobcovi a co sa tyka ruska tam je to col sem col tam,cim viac sekneme tym lepsie.nuz zadubencov proamerickych je stale ako sraciek.netvrdim,ze rusko je idealne,to ani zdaleka.

  23. pán Kurbel…to som zvedavý kolko mal v tom roku Korčok sledovatelov na facebooku a či si ako diplomat može dovoliť publikovať názor odlišný od oficiálneho stanoviska svojej krajiny…podľa mňa sme sa mali ozvať aj vtedy ale určite to nemal urobiť Korčok..ps: hladal som asi pol minuty aby som našiel vyhlásenie napríklad Francuzska, som zvedavý či sa osprevedlní aj Bielorusko a prepustí toho aktivistu, a je zaujímavé že vtedy to Rusi odsúdili a dnes to schvalujú..ked už teda chceme merať jedným metrom: https://www.webnoviny.sk/pariz-sa-kaja-bolivii-ze-zatvoril-nebo-pre-eva-moralesa/

  24. Ja viem len jedno,ak sa západný svet snaží za každú cenu vnucovať iným krajinám svoj takzvaný neliberálnu demokraciu,tak to skoro vždy dopadne katastrofálne,a to aj s dopadom pre Európu..Líbia,Egypt,Irak,Sýria,Afganistan,a veľa iných národov.Nechajte im ich diktátorov,lebo sme boli svedkami ,čo sa udialo po ich zvrhnutí.Preco sa nesnažia tak horlivo v prípade napr.Saudskej Arabii.Je to len špinavý boj o peniaze,zabaliť sa to do ruska nejakej humanitnej pomoci a hotovo

  25. Autor tohto článku pri písaní asi netušil kam až sa kauza s R. Pratasevičom posunie. Uznávam, že nemohol tušiť že lotyšskí politici svojim konaním prekročia pomyselnú hrubú čiaru v diplomacii a v susedských vzťahoch oboch krajín a tiež zasiahnu do oblasti športu, ktorý má zbližovať a nie rozdeľovať. Lenže v Lotyšsku nemajú diktátora typu Lukašenko (aspoň tak ho liberálna kaviarenská chamraď ľuďom už roky predstavuje), ale tam majú diktátorskú vládu so silným prejavom potláčania práv menšiny (ruskej) a podporou fašistických veteránov z 2. svet. vojny Wafen SS o.i. aj zvýhodňovaním v sociálnej politike štátu. To bolo u nás povyku pri prijímaní jazykového zákona a proti útlaku národnostných menšín (najmä občanov maďarskej menšiny). Autorovi odporúčam oboznámiť sa s politikou štátu pri používaní vyučovacieho jazyka ruského na všetkých stupňoch školstva, od základných až po vysoké školy. Na iné vyučovacie jazyky (anglicky, francúzky či nemecky) sa lotyšský zákon nevzťahuje. Preto nemôže byť prekvapivé, keď min. zahraničných vecí Lotyšska a starosta Rigy sa osobne angažovali v odstránení oficiálnej Bieloruskej vlajky (mimochodom jej podobu prijalo referendum v Bielorusku s viac ako 80% podporou) z vlajkovej výzdoby počas tohtoročných MS v hokeji. A svoju politickú neohrabanosť posunuli ešte ďalej. A to že po kritike od prezidenta IHF René Fasela odstránili z výzdoby aj vlajku IHF!! Kam to až prozápadní liberární demokrati posunuli? A nechcem radšej uvažovať nad tým, kam to MOV poskladaný prevažne z členov z prozápadných krajín s opatreniami proti športovcom Ruska, Bieloruska a iných „diktátorských“ krajín do začiatku LOH v Tokiu a ZOH 2022 v Pekingu posunie.
    Záver: p. autor článku, vráťte sa radšej ku investigatívnej novinárskej práci v rámci komunálnej politiky. Tam vám to ide oveľa lepšie!
    P.S. ak si dobre pamätám, SOL mal byť informačný portál v oblasti komunálnej politiky. Ta medzinárodná zahraničná je predsa len náročnejšia. o.i. aj v komunikácii v inom jazyku ako slovenskom

  26. korcok sa mohol ozvat aj v 2013 asi by vsak dalej tazko robil karieru ako karierny diplomat a dnes by nebol ministrom to je iste je uplne jedno kolko mal sledovatelov ak vidite ze u susedov su zlodeji a vy ani telefon nedvihnete a nezavolate 158 asi nie je s vami nieco v poriadku a vtedy sa z europy nikto neozval zatial co dnes si idu pluca roztrhat este raz hovorim ze podpojmom korck som myslel vsetkych ktori sa dnes predbiehaju v odsudzovani toho co sa stalo osobne zastavam rovnaky nazor ako vy aj v 2013 to bolo nepriatelne a aj dnes je to nepriatelne len mi vadi to farizejstvo ci uz z jednej alebo druhej strany zlodejina totiz bude vzdy zlodejinou ci uz kradne vas brat alebo bezdomovc v mexiku

  27. Kam až vedie nacionalizmus niektorých lotyšských politikov v súvislosti so zadržaným R. Prataskievičom svedčí aj tento titulok:
    „В Латвии предложили взять в заложники сборную Белоруссии по хоккею“
    Pre neznalých ruského jazyka: „V Lotyšsku podali návrh vziať Bieloruských hokejistov ako rukojemníkov“.
    Uviedol to Poslanec lotyšského parlamentu Aigars Bikse. Na sociálnej sieti facebook napísal: „Mám návrh: Lotyšsko zadrží celú hokejovú zbornú Bieloruska a vymení ju za politických väzňov bieloruského teroristického režimu“.
    To hovorí samo za seba. Ale aj u nás máme podobných politikov a najmä novinárov. Taký Arpád Soltész, ten by jednoducho nepohodlných novinárov strieľal..

  28. pán majko ďalšie opatrenia zavedené úniou.zákaz letov bieloruských leteckých spoločností na únikou aj že letecké spoločnosti z únie prestali lietať nad bieloruskom lebo to je nebezpečné.máte môj obdiv lebo ste to písal hneď večer po tom pristátí v bielorusku.ako ste to vedel

  29. Dnes 31. mája priniesla TASR správu že : „V Berlíne núdzovo pristálo lietadlo spoločnosti Ryanair, ktoré letelo z Dublinu do Krakova. Dôvodom bola správa o bombe. Bild Zeitung informuje, že neskôr neboli na palube objavené žiadne výbušniny….“
    Lietadlo pristálo na letisku Berlín Brandenburg v nedeľu večer. Na palube lietadla však neboli nájdené žiadne výbušniny. Cestujúci odleteli do cieľovej destinácie iným lietadlom.
    V Po 24.5. Brusel okamžite reagoval na zavedenie sankcií proti BLR po núdzovom pristátí Ryanair-u v Minsku. Budú takí promptní aj teraz proti Nemecku?

  30. Pre to som zvedavý,Ty si načisto mesuge?To v tom nevidíš žiaden rozdiel?Zatkli Nemci niekoho?Ako môže byť niekto taký tupý!

  31. To som zvedavý 31. mája 2021, 10:52 – nechcem byt prilis ostry, ale doma su vsetci v poriadku? To Vase porovnanie myslite skutocne, alebo ide len o hodne nevydareny pokus o zart?

ZANECHAŤ KOMENTÁR

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu
Captcha verification failed!
Používateľské skóre captcha zlyhalo. prosím kontaktuj nás!

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Prečítajte si aj: