Následky vojny na Ukrajine bude vidieť roky rovnako, ako tomu je na Balkáne

Odporúčame vám

spot_img
spot_img
spot_img

Aj keby vojna na Ukrajine skončila zajtra, Putinova armáda by sa zbalila nielen z Donbasu, ale aj z Krymu a na územie Ukrajiny by prestali padať bomby vystreľované Ruskou „mierumilovnou a oslobodzovacou“ armádou, nebolo by utrpeniu, bôľu, nenávisti a zloby koniec.

Po Putinovej Ruskej armáde už dnes zostáva spálená a zničená krajina a tam, kde noha Ruského vojaka vstúpila, ostali rujiny.

Už teda vieme, že ruskí vojaci vytrhali z ukrajinských činžiakov aj splachovacie záchodové misy, ktorými ohúria susedov niekde v odľahlej časti Ruskej federácie, no veľa ľudí stále nechce pochopiť, že Putinova agresia zmenila svet.

Z vojny na Balkáne vidíme, že aj viac ako dvadsať rokov po konflikte následky vojny vidíme, cítime a jej nástrahy musíme rešpektovať aj dnes. Hlavne my, kto sme vojnu na vlastnej koži nezažili.

Minimálne niektorí pozorní Slováci jazdiaci do Albánska alebo Čiernej hory mimo diaľnice situované po pobreží  Jadranu určite videli svoje.

Hraničný prechod z Čiernej Hory do Bosny a Hercegoviny po najvyužívanejšej vnútrozemskej trase medzi Podgoricou a Sarajevom priamo na hraničnom prechode radšej z auta nevystupujú, aby nedošli k úrazu. Totiž len zopár metrov od mosta ponad hraničnú rieku oddeľujúcu Čiernu Horu od Bosny a Hercegoviny a len meter od  áut čakajúcich na hraničnú kontrolu sú dostatočne viditeľné výstražné tabuľky upozorňujúce na zamínované miesta v hraničnom pásme.

Obdobná situácia je v oblasti Srebrenice a Potočarov, ktoré sú smutne preslávené genocídou počas konfliktu na Balkáne. V tejto oblasti sú aj dnes vidieť billboardy na ktorých sú namiesto reklám na nové autá upozornenia na míny v lesoch a blízko pri cestách.

Ako blízko a ako zákerne boli počas vojny míny kladené, sme zistili pri našej ceste aj osobne a to keď sme do jedného zo zamínovaných území priamo vošli. Nášľapné míny sú kladené už pol metra od asfaltky idúcej cez les. Takže pozor !! – žiadne vychádzky do lesov, alebo vykonávanie potreby v prírode.

Na Ukrajine bude situácia obdobná. Zamínované lesy, cesty a ich okolie, strategické brody cez rieky a dokonca pobrežie Čierneho mora. Minimálne na určitý čas letné dovolenky v okolí Odessy (ak ju Ukrajina udrží), v ostatných pobrežných oblastiach Čierneho alebo Azovského mora (ak Ukrajinci Mariupol a oblasť Berďanska získa späť), budú skôr dobrodružstvom a adrenalínovým športom, ako oddychom.

Žiaľ, vojna vždy bola, je a aj bude zlá. A následky ponesú opätovne úplne bežní občania, spravidla v lese alebo na pláži sa hrajúce deti. To ale ľudí ako prezident Ruskej federácie Putin, či jeho generálov nezaujíma…

11 KOMENTÁRE

  1. Ruskí osloboditelia kradli aj rýchlovarné kanvice, ale samotné bez prípojok. Asi budú variť v nich kávu na plameni sporáka, popri rozprávaní hrdinských zážitkov z Ukrajiny.

  2. Ukrajinci kradli plyn čo si Slovensko objednalo v roku tuším cca 2010, pašovali cigarety, ľudí a bárs čo iné. Sú však medzi nimi aj poctiví ľudia, ktorí sú aj medzi ruským národom tak k čomu sú takéto talafetky?

    Rovnaké drísty ako to, že ruskí vojaci znásilňovali dievčatá a neviem čo všetko. Už vyplávalo na povrch, že si to v Ukrajine vymysleli…

  3. Starosta 18. júla 2022, 8:43
    Vyplávalo na povrch, že hromadné organizované znásilňovania sa nepotvrdili. Tie si vymyslela tuším ich ombudsmanka. Ale znásilnenia jednotlivcami sú zadokumentované výpoveďami poškodených. Všetko sa vyšetruje, vydrž času.
    Iste, nie si pri tom ani ty, ani ja a tak sme odkázaní na sprostredkované informácie. Ale pozor na to ako formulované ich postupujeme ďalej. Takže opatrne s drístami a taľafatkami. Zjednodušuješ a zľahčuješ to, ako sa ti to hodí. Mier s Tebou.

  4. Nechodí niekde k Jadranskému moru aj Tomčányi????Asi by ho bolo treba upozorniť aby tam neukradol také tabule až sa rozhodne okolo panciera pri kempe dať míny.Aby neurobil hambu slovákom lebo nám ju už urobil!!!!!

  5. Toto čo sa stalo na Ukrajine je zdvihnutý prst pre nás ale aj pre iné štáty.
    Nevoliť magorov !!!! Bohužial na Ukrajine si jedného zvolili a dnes je tam vojna.
    Provokovať jadrovú veľmoc sa nevypláca rovno keď s tebou susedí. Treba vedieť čo si kto môže dovoliť a preto slúži diplomacia.
    Zelensky so šampanským v obleku selfíčka a obyčajní ľudia zomierajú a on rieši Eurovíziu prečo nebolo lepšie nasvietené púdium

  6. Anonym 18. júla 2022, 22
    Dost mozne ze ano. Vietnamska aj laoska dzungla je zaminovana aj po vyse 50 rokoch. Tiez v stredoamerickom Hondurase, Nikarague. Obcasny zosuv pody po dazdoch v zaminovanom uzemi vie narobit paseku. Napr.ked sa zosunie do obyvanej oblasti. Miny vydrzia v zemi cele generacie.

  7. Anonym 18. júla 2022, 9:00
    Ďakujem, mier a zdravie rovnako i s Tebou.

    Som za to aby každý kto znásilnil bol potrestaný. Ja hovorím, že každá líška svoj chvost chváli a je jedno či je ruská alebo ukrajinská, americká či hoc aj z Konga alebo melmaku.

    Informácie dostávame iba sprostredkované ako hovoríš, a dostaneme ich také ako niekto chce aby sme ich dostali… Na YT sú rôzne výpovede

    https://www.youtube.com/watch?v=km3R7f7B7nA&ab_channel=srelkaa

    Napadlo ma aj video kde starej babke dali ukrajinskí vojaci jedlo, a pošľapali jej vlajku ZSSR. Ona im jedlo vrátila a pýtala vlajku späť, nič nie je čiernobiele

ZANECHAŤ KOMENTÁR

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu
Captcha verification failed!
Používateľské skóre captcha zlyhalo. prosím kontaktuj nás!

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Prečítajte si aj: