Ďalšie rady od slovenských policajtov v Chorvátsku

Odporúčame vám

spot_img
spot_img
spot_img

Prezídium PZ SR |MM|   Slovenskí policajti od 15. júna pomáhajú turistom v Chorvátsku. Na základe skúseností z praxe odkazujú a radia slovenským turistom dovolenkujúcim v Chorvátsku na čo si dať pozor.

Napriek už avizovaným upozorneniam, často sa stretávajú s problémami turistov pri preukazovaní sa občianskym preukazom bez fotky ( bez podobizne tváre) vydávaný v SR. Policajti preto opäť upozorňujú, že takýto doklad nie je možné použiť na cestovanie. Vydáva sa pre účely použitia u lekára a v lekárni a NESLÚŽI NA CESTOVANIE. Na cestovanie je potrebný platný občiansky preukaz s fotografiou alebo cestovný doklad ( PAS)Pred cestou je potrebné si skontrolovať platnosť dokladu.

Ďalší problém, s ktorým sa stretávajú policajti aj niekoľko krát denne, je nesprávne parkovanie. Dôrazne preto slovenskí policajti upozorňujú turistov, aby s vozidlami parkovali len na miestach na to vyhradených. V prípade spoplatneného parkovania si treba kúpiť lístok s dostatočnou časovou rezervou a lístok umiestniť na viditeľné miesto pod okno vozidla, inak sa vystavujú riziku finančného postihu, alebo odtiahnutého vozidla. Ak už dostanete pokutu za nesprávne parkovanie, alebo akúkoľvek inú pokutu od chorvátskych policajtov, odporúčame ju zaplatiť ešte počas pobytu v Chorvátsku na ktorejkoľvek pošte, alebo v banke. Neskôr môžu nastať komplikácie.

Pozor na zmeny pri platení diaľničného mýta, kde na niektorých mýtnych staniciach sa od decembra 2021 zaviedla len bezhotovostná úhrada, teda platobnými kartami, alebo priamo ENC/ETC zariadením (elektronické platenie mýta).

V prípade poruchy na vozidle je potrebné volať službu HAK +3851987 ( pomoc na ceste), táto spoločnosť je k dispozícií nonstop a má servisné vozidlá aj odťahovú službu. Na stránke www.hak.hr si občania môžu pozrieť aktuálne cestovné informácie, mýtne informácie, kamery na hraniciach a mýtnych bránach a na interaktívnej mape si môžu pozrieť dopravné obmedzenia a vyhľadať najbližší autoservis, čerpacie stanice, nemocnice, lekárne a iné.

Stratu dokladov, evidenčných čísel vozidiel, alebo ich krádež je potrebné nahlásiť na najbližšej policajnej stanici, kde občania dostanú od chorvátskej polície potvrdenie a následne v prípade, že občan nemá iný doklad na vycestovanie, je potrebné kontaktovať veľvyslanectvo SR v Chorvátsku za účelom vydania náhradného dokladu na vycestovanie.

Slovenskí policajti tiež odporúčajú nebrať so sebou na dovolenku cennosti a šperky. Aj na dovolenke platí, nedajte šancu zlodejom, preto svoje osobné veci nenechávajte na pláži bez dozoru, dávajte si pozor na kabelky a príručné tašky hlavne v úzkych uličkách a na preplnených miestach. Pri zastavení s vozidlom na odpočívadle, alebo čerpacej stanici nenechávajte peňaženku, peniaze a doklady vo vozidle. Vozidlo treba zamknúť aj pri kratšom opustení. Apartmánové izby zamykajte aj v noci, keď spíte.

Pri spoločnej dovolenke je potrebné, aby samostatne odchádzajúca osoba vždy niekomu povedala kam ide a zobrala si so sebou nabitý mobil. Ak sú dovolenkujúci na mieste prvý krát, odporúčame, aby si napísali adresu ubytovania, keďže sú uličky v chorvátskych mestách a obciach často podobné a ľudia potom strácajú orientáciu a netrafia naspäť.

Apelujeme na slovenských občanov, aby si vyriešili domáce rodinné spory na Slovensku a neprenášali ich na dovolenku, pretože trvajúce spory sa aj vplyvom alkoholu na dovolenke vystupňujú a môže dôjsť k verbálnemu, či dokonca fyzickému útoku, zároveň sa vystupňujú spory rodičov o dieťa, hlavne v prípade zverenia do opatery jedného z rodičov. Upozorňujeme, že chorvátska polícia a úrady takéto verbálne a fyzické útoky tvrdo postihujú a občania často skončia v celách policajného zaistenia a následne na súde. 

 

ZANECHAŤ KOMENTÁR

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu
Captcha verification failed!
Používateľské skóre captcha zlyhalo. prosím kontaktuj nás!

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Prečítajte si aj: