Od stredy bude platiť sprísnený režim pri vstupe na Slovensko z rizikových krajín (reakcia na variant OMIKRON)

Odporúčame vám

spot_img
spot_img
spot_img

ÚVZ SR |MM|  Dovoľujeme si Vás upozorniť na novú vyhlášku ku karanténnym povinnostiam osôb po vstupe na územie Slovenskej republiky. V plnom znení ju nájdete tu: https://bit.ly/vyhlaska-268

Od stredy 1. decembra 2021 sa po príchode na Slovensko bude povinná karanténa bez ohľadu na očkovanie a prekonanie COVID-19 týkať všetkých osôb, ktoré za posledných 14 dní navštívili:

● Juhoafrickú republiku
● Botswanu
● Namíbiu
● Lesotho
● Eswatini
● Mozambik
● Zimbabwe
● Izrael
● Hongkong
● Seychely.

Pre tieto osoby nateraz neplatia žiadne výnimky. Karanténu je možné absolvovať doma alebo v karanténnom ubytovacom zariadení.

Karanténa sa v prípade bezpríznakového priebehu končí:
● bez absolvovania testu dovŕšením 14. dňa po vstupe na územie Slovenska,
● V prípade testovania po obdržaní dvoch negatívnych výsledkov RT-PCR testu, pričom prvý test je možné absolvovať najskôr na prvý deň po príchode a druhý na ôsmy deň po príchode
● deti do 12 rokov a dvoch mesiacov veku sa nemusia testovať, ich karanténa končí zároveň s ostatnými osobami v spoločnej domácnosti.

Tieto lehoty platia iba v prípade, ak sa u vás neobjavia žiadne príznaky ochorenia COVID-19. V prípade ich objavenia rozhoduje o ukončení karantény lekár.
Karanténa je povinná aj pre ostatných členov domácnosti bez ohľadu na to, či sú kompletne zaočkovaní alebo prekonali ochorenie COVID-19.

Tieto pravidlá sa vzťahujú iba na tie osoby, ktoré prídu na územie Slovenska od 1. decembra 2021. Ak ste krajiny uvedené v zozname navštívili pred účinnosťou vyhlášky, urýchlene sa prihláste na emailovú adresu omikron@uvzsr.sk. Je potrebné uviesť meno, priezvisko, telefónne číslo a okres, v ktorom sa aktuálne zdržiavate. Kontaktuje vás príslušný regionálny úrad verejného zdravotníctva a určí ďalší postup.

Zmena vyhlášky je bezprostrednou reakciou na globálne narastajúci výskyt nového variantu omikron. WHO a viaceré krajiny vrátane Slovenska zvolili princíp predbežnej opatrnosti a k novému variantu pristupujú po skúsenostiach s alfou či deltou obozretne. ÚVZ SR bude naďalej monitorovať a priebežne vyhodnocovať overené vedecké údaje o tomto variante, ktoré budú dostupné a postup bude ďalej korigovať na základe zistených vlastností tohto variantu vírusu. Preto nie je možné vylúčiť zavedenie ďalších preventívnych opatrení.

 

6 KOMENTÁRE

  1. NITRA. Od večera do rána zomrelo vo fakultnej nemocnici sedem pacientov s covidom. Informáciu nám poskytla hovorkyňa Tatiana Kubinec.

    Dvaja ľudia, ktorí zomreli, boli pripojení na umelú pľúcnu ventiláciu, ani jeden nebol očkovaný.

    Piati ďalší ležali na covidovom oddelení, očkovaný bol len jeden.

    Aktuálne je v nemocnici hospitalizovaných 76 covidových pacientov, len traja sú očkovaní. Ventilovaných je dvanásť.

ZANECHAŤ KOMENTÁR

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu
Captcha verification failed!
Používateľské skóre captcha zlyhalo. prosím kontaktuj nás!

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Prečítajte si aj: