Novorusija – niekoľko rokov dozadu sme netušili o čom je reč. Že by onedlho realita?

Odporúčame vám

spot_img
spot_img
spot_img

Včera v nočných hodinách som cielene publikoval materiál týkajúci sa našej cesty vykonanej v roku 2015 v Moldavsku, Podnestersku a na Ukrajine. V onen rok sme Podnestersko – hlavné mesto Tiraspol, navštívili hneď dva razy, nakoľko táto separatistická republika odtrhnutá od Moldavska vojenským konfliktom v roku 1992 nás zaujala nielen svojou svojráznosťou a koloritom pripomínajúcim 70-te roky minulého storočia vo Východnej Európe.

Zaujalo tiež používaním komunistických symbolov v štátnej propagande fotografií J.V. Stalina a maskovanými tankami priamo na ulici – aj dnes má byť v tomto nikým (okrem Ruskej federácie) neuznaným štátom cca 5000 ruských vojakov s ťažkou bojovou technikou.

Podnestersko má vlastnú Národnú banku a menu, no mimo krajinu ju nevymeníte.

… a samozrejme svoju armádu …

Na titulnej fotografii môže pozorný čitateľ poznajúci azbuku a „nemnoško govoriaci po rusky“ vyčítať slogan, že práve Podnestersko vidí svoju budúcnosť s Ruskom.

V hlavnom meste Podnesterska  Tiraspole majú aj ulicu Lenina.

Na jednej z fotografií vyhotovenej v miestnej ruskou literatúrou mimoriadne dobre zásobenej predajni kníh je už na výkladoch vlajka Ruskej federácie spolu s vlajkou Podnesterska.

V predaji už spomenuté samolepky a portréty  s podobizňou J.V. Stalina a  Vladimíra Putina.

Ďalšou na tú dobu pre nás atrakciou sú magnetky a vlajky niektorých štátov, ktoré neexistovali v 2015 roku a neexistujú (vlastne ako aj samotné Podnestersko) ako medzinárodne uznané štáty našťastie ani dnes. Pre úplnosť dodávam, že prvá časť tzv. Novorusije má existovať už od roku 2014, no celý plán podľa materiálov dostupných na nete je podstatne odvážnejší…

No evidentne už v 2015 roku s ich existenciou bolo vážne počítané. Jedná sa o vlajku oblasti Donbas a najmä tzv. Novorusiju.

Vševedúci google aj menej zdatnému užívateľovi internetu bez najmenších problémov ponúkne dostatok máp nového štátu podľa prestáv „veľkého ruského brata“ siahajúceho od hraníc Ukrajiny s Ruskou federáciou, pozdĺž pobrežia Čierneho mora až de facto k hraniciam s Rumunskom, a teda Európskou Úniou. Práve tento scenár by separatistické Podnestersko svojim spôsobom k Ruskej federácii aj pričlenil.

Zdroj map: Internet

Odvážnejšie scenáre, ktoré je tak isto možné na internete nájsť zaberajú územie v podstate až do centrálnej Ukrajiny. Choré a mimoriadne nebezpečné predstavy.

V posledných dňoch sme svedkami mimoriadnej vojenskej aktivity vojsk Ruskej federácie, ktoré sú intenzívne sústreďované  smerom na západ k ukrajinským hraniciam. Rusi hovoria, že sa nič nedeje a na svojom území si vojská môžu presúvať ako uznajú za vhodné. Takéto vysvetlenie by možno aj bolo uveriteľné, keby iba niekoľko rokov nazad nedošlo k anexii Krymu a násilnému vojenskému odtrhnutiu východnej časti Ukrajiny známej ako Donbas.

A možno by takéto vyjadrenie ruskej strany bolo uveriteľné, keby som medzi viac ako stovkou vlajok v pracovni už 5 rokov nemal originál vlajky s názvom Novorusija a keby súdruhovia z malého štátiku na pobreží Dnestra tak veľmi netúžila po ruskej prítomnosti v oblasti.

Už dlhšiu dobu sa vo svojich reportážach z cestovania snažím upozorňovať na fakt, že konflikty na blízkom východe sú k nám veľmi blízko a to napriek tomu, že mnoho, možno väčšina ľudí ani len netuší o akej časti sveta hovoríme. Ak je blízky východ k nám blízko, tak si dovolím povedať, že prípadný otvorený vojenský konflikt v uvedenej časti Ukrajiny a na Ukrajine vôbec by bol k nám bližšie ako si drvivá väčšina ľudí dokáže pripustiť. Je síce pravdou, že v samotnej Odese, ako aj v danej oblasti žije hodne obyvateľov hovoriacich rusky, no to vzhľadom na politiku bývalého ZSSR vo väčšine krajín, ktoré sa napriek tomu po rozpade sovietskeho impéria vybrali svojou cestou.

Vyššie uvedené fakty by ale v 21. storočí nemali dávať právo na nárokovanie si ďalších území, či ich násilné osamostatnenie spôsobom, akým je ruskou stranou argumentované v prípade Krymu.

Netreba zabudnúť na fakt, že pri podozrivých pohyboch väčšieho množstva ozbrojených síl v Ruskej federácii smerom na západ, oprávnene dochádza k zvýšenej pozornosti ozbrojených síl NATO smerom k východu. A to sa nás pomerne vážne dotýka.

46 KOMENTÁRE

  1. Presne tak, rusi sa rozťahujú a možno aj Pobaltie bude mať znovu problémy.Sú arogantný a majú mocenské ambície.Chudáci Ukrajinci.

  2. Pán redaktor, masírujete nám mozgy? Prečo nespomeniete, že aj Kosovo vzniklo násilnou vojenskou cestou, a to riadne drastickou. Koľko dní NATO bombardovalo Srbsko ? Bez vyhlásenia vojny. A tie havlovské a dzurindovské dristy o humanitárnom bombardovaní – normálne mysliacemu človekovi bolo a je z nich na grc. Prečo si nevšímate , že cez Slovensko idú na východ vojenské transporty plné ťažkej techniky už min. 18 mesiacov? Že by toľko trvalo vojenské cvičenie NATO v Estónsku ? Alebo už tak dlho Putin sústreďuje armádu okolo hraníc s Ukrajinou ? Hlavne, že pomaly predhadzujete čitateľovi, že vznikne nejaké Novorusko.
    To bude asi po vojne realita, lebo Putin si nemôže dovoliť, aby mu americké rakety stáli 500 km od Moskvy; ale Amíkom to za sankcie a následne zastavenie Nord Streamu a potom dovoz bridlicového plynu pre celú Európu stojí, kašlú na životy iných, majú len plné ústa žvástov o demokracii, ľudských právach a podobných veciach ( ale len ako to vyhovuje ich mocenský a ekonomickým záujmom) Tak ako oni nedovolili rozmiestniť rakety na Kube, nedovolí ani Putin určite Ukrajine vstúpiť do NATO. Žiaľ, veľkí hráči vždy rozhodujú medzi sebou a malí musia poslúchať . ( Československo – 1938, 1968)
    Nakoniec , následky ich mocenských záujmov a hier, odskáčeme my všetci v Európe, ak sa náhodou vojna nerozšíri na svetovú. Paprče mali vo všetkých vojenských konfliktoch od konca 2. vojny, ale propagandu robia výborne: lebo oni vždy chceli a chcú len dobro a demokraciu. To chceli aj v Kórei, vo Vietname, v Grenade, Iraku, Afganistane.,Líbii …. Koľko miliónov mŕtvych zostalo po nich ?)A boli by prevalcovali aj Venezuelu s Madurom, lenže … vieme čo sa udialo. A tu čítame , že Rusi chcú začať vojnu s Ukrajinou, však už to majú dávno naplánované aj so vznikom Novoruska. Alebo dostávate podporu v dolárikoch, za to , že začínaš šíriť a nenápadne podhadzovať ľuďom čo mocným tohto sveta vyhovuje ? Včera ste písali nenápadne o p. ministrovi zahraničia Korčokovi – čitateľ musí ísť do úžasu, s akou sebareflexiou znovu začne nová vláda . Keby mal charakter, raz keď podal demisiu, tak sa tam nevráti; zase zahrali divadielko pre naivných a hlúpučkých. Predtým zase o stredovekých tmároch v 21. storočí. Mám pocit, že vás baví vyvolávať v luďoch nenávisť a konflikty, alebo to robíte s jasným cieľom a úmyslom.?
    Lebo už keď sme v takýchto témach, asi Sereď Online nie je až tak nezávislé médium …….

  3. heňo 8. apríla 2021, 9:40 – pobavil som sa ako s tou podporou, tak s kritikou, ze v clanku nie je obsiahnute Kosovo.

    Nie, nie je tam a nie su tam ani krivdy zo stredoveku. Clanok je o aktualnej teme v kontexte s Podnesterskom, kde som bol osobne v 2015 dva razy za sebou.

    Co sa tyka Balkanu, mam ho prejdeny OSOBNE krizom krazom aspon 15 X a to aj Kosovo. Poznam problematiku a Kosovo povazujem za precedens, ktory uz sposobil a este aj sposobi vela problemov a konfliktov.

    Vychadzajuc zo stylu pisania Vasho prispevku, nie ste „ovcou“, absolvovali ste „vysoku skolu zivota“ a nepochybne Vasim oblubenym YouTube kanalom je Kultur bolog a Harabin.

    Vidite, ako ti „mocni“ ludia sveta „zariadili“ demokraciu na SOL? Mate moznost napisat co si myslite. A teraz to skuste niekde v Rusku. Dajte sem potom link. 😉

  4. Pán redaktor – s pánom Harabinom ma prosím nespájajte, aj keď vyhral všetky súdne spory so Slovenskou republikou – a zaplatili sme mu odškodné my všetci daňoví poplatníci – napriek tomu , že kiksovali štátni úradníci – asi je dobrý znalec zákonov a vie čo môže a čo nie. Na rozdiel od amatérov, ktorí sedia na postoch štátnych úradníkov
    Nechcem aby ste zachádzali do stredoveku – Kosovo je 20 iba rokov naspäť, a bombardéry so vyzbrojenými stíhačkami leteli z Británie nad našimi hlavami, to chcem pripomenúť – poslúžili sme cudzím záujmom . Ale prečo ???
    A čo sa týka slobody – nebuďme euforickí, bojím sa , že ešte len zistíme , že sme predsa „ovce“, aj keď košiar je bude, alebo je väčší. Ale vy to viete tiež veľmi dobre ….

  5. heňo 8. apríla 2021, 10:49 – Ha ra bin ma nezaujima, mam zadokumentovane dokazy o porusovani ZAKONA priamo nim a pisal som o tom.

    Co sa tyka uradnikov, ktori pochybili – dlhodobo zastavam nazor, ze VSETKY SKODY sposobene volenymi zastupcami a uradnikmi maju byt v plnej vyske od nich vymahane ! Vsetky.

  6. Heňo ste perfektný, na život sa pozeráte oboma očami, na rozdiel od tohto „svetového nezávislého a nestranného“ novinára.

  7. Pre Miloš Majko : Ak Harabin porušil zákon a viete o tom, dokonca to máte zadokumentované mali by ste podať trestné oznámenie. Ak spáchal priestupok, to je iná káva …..

  8. Milý Miloš Majko,
    vážím si každého a rešpektujem tiež názor každého. Cítím sa ale nepríjemne keď tie názory vedú v konečnom dôsledku k nenávisti, zlobe a ubližovaniu. Mám kamarátov, čo majú iné videnie sveta ako já a napriek tomu vieme byť kamarátmi, pretože to myslíme dobre. Tiež uznávam to Švejkovo “ život lidskej je složitej“. To len na úvod.
    Nerozumiem ale napríklad prečo niektorí ludia prijali za svoju, propagandisticky podsúvanú myšlienku, že niektorým národom sveta treba vnucovať naše vlastné predstavy o tom ako majú žiť v Iraku, Lýbii, Číne, Rusku, Slovensku, Nemecku aj inde. Myslím, že všetci vieme, že táto myšlienka o importu „demokracie a slobody“ je len primitívnou obhajobou pri prepadaní a drancovaní iných štátov.
    Keď chcu ludia a cítia, že chcú žiť v Rusku a s Rusmi tak je to len ich vec a nie naša. Je to široké a náročné tema. Sme predsa ludia, vrchol stvorenia a tak by sme sa mali vedieť dohodnúť aké pravidla budú platiť v tej našej svorke. V Minsku sa údajne Ukrajina zaviazala, že zakotví do ústavy autonómiu pre Doneck ad oblasti. Na miesto autonomie ich Ukrajina stále bombarduje. V čom je ten problém sa dohodnúť, respektive dodržať a realizovať dohodu ? ( Údajne existujú nahrávky z rozhovorov politikov, že Rusov na Ukrajine treba zlikvidovať . To je tuším genocída. Ako sa k tomu postaviť ? ) Porovnávať napr Kosovo a Krym je nepatričné. Keď si porovnáš reality tak je to zrejmé. V súčasnej dobe sa ale množstvo ludí akosi odtrhlo od reality, od prirodzenosti života a prírody.
    Stale sa do nás teraz tlačí propaganda o zabijakovi Putinovi.
    Mám vyšše 70 rokov. Za celú dobu môjho života som nezaznamenal že by Rusko na niekoho zaútočilo. Ano viem o vstupu vojsk Varšavskej zmluvy do Československa a vstup SSSR do Afganistánu. Aj keď to bolo bolestivé, tak tieto akcie sa už pri malej úcte k fakom nedajú porovnať s útokmi USA na suveréne krajiny. Tých útokov a vojen bolo myslím cca 33 či 35. To znamená, že cca každé dva roky mojho života USA zaútočilo na nejakú krajinu a celých 70 rokov viedli vojny v krajinách ktoré prepadli v rozpore s chartou OSN. Do týchto prepadnutí nerátám „tiché“ útoky na suverenitu iných krajín, bývalých socialistických už od roku 1950, ale i do krajín spojencov USA. Tam si dosadili svojich agentov a s ich pomocou tieto krajiny ovládajú a ich vykorisťujú. Tiež nerátam ten teror na občanoch celého sveta v súvislosti s tzv vojnou proti terorizmu.
    Vnímajme tiež, že USA dodávala hitlerovskému nemecku materiál na zbrane čo pokračovalo aj potom čo s nimi zabíjali ich vlastných vojakov na druhej fronte. Tiež naposledy vďaka druhej vojne boli USA ako štát v ekonomicky pozitívnych číslach. Navyše celý život znamenám že len USA porušovali zmluvy a dohody. Napríklad keď sa rušila Varšavská zmluva tak sa malo zrušiť aj NATO atď.
    O tom čo je vojna má naša generácia informácie z prvej ruky od našich dedov a otcov. O prvej aj druhej vojne. Tiež poznám osobne ludí, ktorí prežili koncentrák. Je to neskutočne horšie a inak ako nám podsúvajú v amerických akčných filmoch. Keď sa niečo semelie tak z toho budeme smutní všetci a bude to bolieť na tele i na duši. Zrejme aj tí a tých čo majú vybudované mesta pod zemou za peniaze z našich daní.
    Nedôveru vzbudzuju nevysvetlené otázky. Napríklad prečo pán minister Nagy popiera že sa presúva vojenská technika zo západu na Ukrajinu.
    Jeden môj kamarát vyslovil myšlienku, že tieto presuny stáli vela peňazí a preto sa ten materiál bude musieť použiť a minúť, aby sa vyrobil nový.
    Desivé, veď takto predsa uvažujeme a fungujeme, my na vrchole.
    Naša generácia Vás postupne opustí a pamätníci na to ako to bolo skutočne a nie ako sa Vám klame už tu nebudú.
    Vy mladší ste šikovní a teraz to máte v svojich rukách tak prosím uvažujte starostlivo či zabijak je skutočne Putin.
    Odpustite našej generácii naše chyby, že sme dovolili aby to došlo do takého chaosu a stavu. Prajem Vám aby ste boli lepší.

  9. Presne tak. Expedicia je jedna vec ale spojit to s takouto jednostrannou propagandou tak to je sila a to len tak hoci komu nepodarí 😂👎.

  10. Mirek 8. apríla 2021, 17:42 – dakujem za osobny prispevok a s vazenim si nazoru ineho, sme na to rovnako. Preto mate moznost svoj nazor do diskusie vlozit.

    Na Vasom prispevku si vazim vsak inu podstatnu vec, ktoru verim ze postrehne kazdy citatel. Ide o prilis vela krat vyslovene „UDAJNE“ a kamarat „vyslovil myslienku“.

    Takze pekna UVAHA, no bez pouzitia relevantnych faktov.

    Ja som v dchoch clankoch napisal osobne skusenosti a podlozil som ich stovkami fotografii – realnych fotografii priamo z oblasti, v ktorej bez podpory RF nepreziju.

    Krajina o ktorej som pisal sa odtrhla od Moldavska vojnovym konfliktom, v ktorom zomreli ludia.

    A dovolim si pripomenut, ze ste odo mna starsi tak o 18 rokov a dost urcite ani Vy a ani ja nemozeme za nic, co je ako v mojich clankoch, tak vo Vasej uvahe a menovanych nepochybne nie svetlych strankach historie oboch velmoci.

  11. Odhliadnuc od toho, ze Mirek ma pravo nevsimnut si vojny a konflikty vedene Ruskom resp. ZSSR tak mu ich pripomeniem:
    Chronologický zoznam krajín, ktoré čelili ruskej agresii

    Japonsko 1904
    Ukrajina 1918
    Azerbajdžan 1918
    Poľsko 1920
    Mongolsko 1924
    Čína 1929
    Ukrajina 1937
    Azerbajdžan 1937
    Japonsko 1938
    Poľsko 1939
    Fínsko 1939
    Japonsko 1945
    Čina 1946
    Severná Kórea 1950
    Čína 1950
    Východné Nemecko 1953
    Maďarsko 1956
    Laos 1960
    Vietnam 1961
    Alžírsko 1962
    Egypt (Spojená arabská republika) 1962
    Jemen 1962
    Sýria 1967
    Československo 1968
    Čína 1969
    Kambodža 1970
    Bangladéš 1972
    Angola 1975
    Etiópia 1977
    Libanon 1982
    Afganistan 1979
    Azerbajdžan 1988
    Gruzínsko 1991
    Tadžikistan 1992
    Moldavsko 1992
    Gruzínsko1992
    Tadžikistan 1992
    Azerbajdžan 1992
    Ingušsko 1992
    Čečensko 1994
    Azerbajdžan 1994
    Dagestan 1994 a 1999
    Gruzínsko 2008
    Ukrajina 2014

  12. Jozef, na rozsvietenie v bedínke by ti možno poslúžilo ak by si si pozrel dnes o 20°° na Prima ZOOM americký dokument o vojne vo Vietname a čo vypovedali o nej americkí vojaci. Ty dosť často ťaháš z klobúka čudného zajaca…

  13. Všimnite si, ako veľmi VEĽMI sme všetci manipulovaní a masírovaní. Z väčšiny príspevkov je správne cítiť, že nikto z vás nesúhlasí s vojnami, nikomu sa nepáčia geopolitické, národnostné, či majetkové či akékoľvek iné nároky predátorských mocností voči slabším krajinám. Ale skoro každý sa prikláňa na ľavú alebo na pravú stranu. Na východ alebo na západ. Skoro každý má svojho hrdinu a hlavne svojho nepriateľa. USA, Rusko, Čína,.. Uvedomme si prosím, že nepriateľom je násilie, psychopatické a mocenské chúťky silných štátov. Nejde tu o východ ani o západ. To je len propaganda. Ide tu o tom, že žiaľ človek je schopný ubližovať inému človeku z túžby po moci, peniazoch, ekonomických záujmoch, výhodách, pomste, z dôvodu rasizmu, náboženského fanatizmu, závisti, nenávisti, … Nie je dobrí ani pravý ani ľavý. Aj na pravo aj na ľavo sú psychopati a aj dobrí ľudia. Dobrí ľudia, ktorí sem píšete, nenechajte sa masírovať. Zostaňte dobrými a pomôžte nešíriť zlobu a nenávisť. Učte ostatných žiť v mieri, pokore, slušnosti, vďake, pomoci, priateľstve, morálke , slušnosti. Aby sme nemuseli zažívať vojny znova a znova. Udiali sa už stovky vojen a ich dôvody sa opakujú, pretože ľudia sú neni schopní poučiť sa a opakujú rovnaké chyby stále dookola.

  14. Fakt je ten ze budeme mat vojnu zatial kusok vedla. Zatial. A fakt je aj ten ze vstupom do NATO prikladame polienko do ohna. A fakt je aj ten ze nerobime nic aby sme tomu zabranili.

  15. pre Jozef 8. apríla 2021, 18:34
    Jozef, hovoríš o faktoch ale bez ostychu sem šuchneš skopírované nezmysly z aktualít 🙂 A len taká maličkosť, máš pocit, že dnešné Rusko, resp. vláda Vladimíra Putina má niesť zodpovednosť za konflikty z obdobia cárskeho Ruska ako aj ZSSR? Tak potom obviňme dnešné USA, že bojovali za udržanie otroctva v dobe konfederácie, vraždili indiánov a platili zato. Tiež to bude nezmysel ale ako vravíš, keď sa hovorí A, povedzme aj B. Mimochodom, pri niektorých krajinách boli prozápadní soudruzi až moc aktívny ale trošku mylne. Napr. v Sýrii, v Egypte, Jemene a Alžírsku, sovietski vojaci nikdy nebojovali. Rovnako tak v Libanone. Keby si uviedol, že Libanon aktívne bombardoval Izrael a aktívne sa podporovali vzájomne súperiace strany, tak ok, ale ZSSR nikdy v týchto krajinách nebol. Napr. Jemen patril až do r. 1967 pod správu Britov, ktorí ho dobyli v r. 1839. Takže asi sotva by tam boli aj vojská ZSSR. Alžírsko do 1962 pod správou Francie, atď, atď. Ale chápem, pre niekoho je agresia ZSSR aj fakt, že tam mali ambasádu, na ktorej určite bol aj príslušník KGB ale člen tajnej služby je na každej ambasáde, dokonca aj na americkej 😀 Zoznam napadnutých krajín USA by bol rozhodne dlhší. Osobne dúfam, že sa nijaká vojna na Ukrajine nestrhne ale ak, a nedajbože sa do nej USA zamiešajú, tak dúfam, že zažijú druhý Vietnam. Už by sa im náramne zišiel.

  16. To, že tu protežujete niektorú z mocností, že vravíte, že za vojny môžu vždy ti druhí a nie ti naši, to podčiarkuje, ako veľmi sme nepochopili podstatu problému. Podstata problému spočíva v samotnom človeku, jeho povahe, v tom, že je vôbec schopný použiť akékoľvek prostriedky v dosiahnutí svojich krátkodobých cieľov na základe podstaty ľudskej povahy. V ľudskej povahe je zakódovana chamtivosť, závisť, nenávisť, strach. Pokiaľ si vodcovia neuvedomia, v čom pramení podstata konfliktov, nedokážu viesť ľudstvo k spokojnosti, vzájomnej pomoci, mieru a vojny sa budú opakovať stále dookola po celom svete.

  17. Slovač žiadny strach, KORČOK sa na tlačovke vyjadril že NATO nie je ÚTOČNÝ PAKT !!!!!!! Ešte že tak, ďakujem za ukľudnenie.

  18. Exgolváč, pozri sa, aký si plný emócií. Tri CapsLocky, 7 výkričníkov v jednej vete. Emócie a vášne spôsobujú zlo,pretože človek plný emócií robí chybné úvahy a rozhodnutia. Ľudia, ktorí podliehajú emóciám sa ľahko ovládajú a manipulujú. Porozmýšľaj o tom.

  19. Jozef 8. apríla 2021, 22:21: O.i. si napísal: „Chronologický zoznam krajín, ktoré čelili ruskej agresii“
    Japonsko 1904

    Tak hneď tá prvá Ruská agresia, wiki hovorí že:
    „Rusko-japonská vojna bol vojnový konflikt na Ďalekom východe medzi Ruským impériom a Japonskom. Táto vojna trvala v rokoch 1904 až 1905 a skončila sa tzv. Portsmouthským mierom podpísaným 5. septembra 1905. Jej príčinou bol konflikt imperiálnych záujmov oboch krajín v Tichom oceáne. Rokovania medzi cárskou vládou a japonskom po Prvej čínsko-japonskej vojne neviedli k úspechu.
    Vojnu začali Japonci pod vedením admirála Uriu so 6 krížnikmi a 8 torpédoborcami 8. februára 1904 “
    a ďalej sa uvádza
    „V rovnakej dobe flotila japonských torpédoborcov nečakane napadla ruské lode kotviace v prístave Port Arthur,..“
    Ale tebe to zrejme stačí. Dôležité je, aby mal ten zajac veľké uši…

  20. Nevadí vám, že pochádzame zo zaprdeneho Slovenska a jedna časť vás háji americkú vraždiacu armádu a iná zasa tú ruskú? A idete si tu za nich dat pomaly na hubu? Necítite sa vôbec zmanipulovani? Nemyslite si, že takto vznikajú konflikty medzi susedmi, v rodinách, medzi občanmi? Myslíte si, že toto je dobra cesta k spokojnešej budúcnosti?

  21. USarmy, v tomto pripade sa vrat o 10 rokov a zistis, ze tento konflikt vyprovokovalo Rusko, tym ze vyuzili oslabenie Ciny a obsadili Mandzusko a Port Artur.

  22. pre Anonym 09:59 prepáč za pochybenie a moje chybné úvahy. Mám dojem že tým manipulovaným si skôr ty. Veríš veľmi SMEtisku, hNojisku a pod. mediam. Život ma naučil vždy čítať aj medzi riadkami a to doporučujem aj tebe aby si nebol manipulovaný. Prosím pouvažuj nad sebou a nepoučuj iných. Ďakujem.

  23. Exgolvac, ak to vyznelo tak, že kritizujem tvoj názor, tak som sa zle vyjadril. Upozornil som na tvoje emočne rozpoloženie, nie na názor. Len na to, že rozculeny človek obvykle zakopne, keď nepremýšľa triezvo, ale pod náporom emócií. To je všetko. To, že máš o tom popremyslat, som myslel úprimne. Nič osobne v tom nehľadaj. Nepoznám ťa, neutocim na teba. Maj pekný víkend a vedz, že nie som fanda Sme ani iného denníku, či média. Nemám ani televízor. Veľa zdaru.

  24. Российская армия активизировалась в Приднестровье

    На западной границе Украины тоже неспокойно. В районе аэродрома Тирасполь замечено передвижение колонны БТРов. Оттуда до границы с Украиной всего 13 километров.

    Официально в Приднестровье находится около 1700 российских военных. Однако реальная численность контингента неизвестна. Это остатки 14-й армии, которая находилась там после распада СССР. В 1992 году российские военные выступили на стороне приднестровских сепаратистов и добились отделения этой территории (площадью примерно как Столинский район Брестской области и населением 500 тыс. жителей) от Республики Молдова.

    (площадью примерно как Столинский район Брестской области и населением 500 тыс. жителей) от Республики Молдова.

    Несмотря на крайне малую площадь, население и общую экономическую несостоятельность, Приднестровье занимает важное стратегическое положение, растянувшись узкой полосой в 10-15 км (до 30 км) вдоль молдавско-украинской границы, представляя собой идеальный плацдарм для неожиданного наступления в тылы украинской армии.

    Приднестровье (ПМР) не признано ни одним государством в мире

  25. Nedá mi ešte raz reagovať na anonym 15:42. Podľa teba mám premýšľať triezvo, nie pod náporom emócií. Síce ja to neviem tak exceletne napísať ako ty, nakoľko patrím totiž medzi starú generáciu. Zažil som druhú svetovú vojnu, budoval a zničil socializmus a zažil som i KUBANSKU krízu keď som bol na základnej vojenskej služby. Určite vieš o čo v tom čase išlo. Teraz môže nastať úplne podobná situácia a preto uvažujem triezvo, nie pod náporom nejakého stresu alebo emócií. Mne to už môže byť s prepáčením ukradnuté /hovorím často manželke/, no vám mladým by to nemalo byť všetko jedno. Ak si niekto myslí, že v prípade vzniknutého voj. konfliktu NATO vytvorí nejaký DÁŽDNIK a nás sa to nedotkne tak je veľmi naivný. Prajem, aby ste prežili svoj život v mieri a nezažili tretiu svetovú vojnu nielen vám/. Bude záležať aj na vás mladých ako sa svet bude ďalej vyvíjať.

  26. Úcta k vašim šedinám, pán Exgolváč. Nam to určite nieje jedno, čo sa deje vo svete. Dnes je však hybridná vojna cez médiá najsilnejšia v histórii ľudstva. Preto som vás vyzíval, aby ste sa nedávali zbytočne strhávať emóciami a nenechali sa ovplyvňovať politickými hrami. Keď ste slúžil za kubánskej krizi, zažil 2.sv.vojnu, to mate už pár krížikov na chrbte. Bol by som rad, keby sme žili v krajne, ktorá by mužom vo vašom veku dopriala zaslúžený pokoj.. Prajem veľa kludnych rokov plných zdravia..

  27. Vážení, toto sú všetko keci. Odpovedzte si ale na jednu otázku. Keby ste nemali na výber a museli by ste sa rozhodnúť medzi životom v USA alebo v Rusku, kam by ste išli? Ja vám aj odpoviem, všetci do jedného by ste vybrali USA aj keď to otvorene niektorí nepriznajú ani za svet. Ja nijako neobhajujem USA ani by som tam nechcel žiť (keďže mám aj inú možnosť) ale bohužiaľ všetko čo je ruské od 1917 je „celé zlé“. Predtým to tiež nebolo bohvie čo, ale našiel sa nejaký vedec, spisovateľ, básnik ktorý obohatili tento svet ale po 1917 to je čistá 0. Celé Rusko je jeden obrovský Potemkin. Chyba západu je že najprv neberie vážne a potom sú (sme) posratí z hajzlov ako Hitler, Stalin, Putin. Preto Mnichov 1938, studena vojna, benevolencia k udalostiam v Gruzinsku 2008 a aj Ukrajne v 2014. Zasiahnu len v lokálnych diktatúrach (Milosievic, Husajn, Kadafi, Taliban), keď sa už na to nedá pozerať a aj to väčšinou s krížkom po funuse. A to schytajú od všetkých „znalcov“ čo si to dovolili. Ja viem, že to je ťažké ale Putina (a ruský systém) treba poraziť ako Hitlera.

  28. Juraj, problem je niekde inde.Rusko sa totizto neda porazit. Moze zapad polozit Putina na lopatky, ale to bude tak vsetko. Rusko si najde noveho vožďa.
    Ono sa o Rusku vela toho nahovorilo, ale hovoria hlavne taki, co o Rusku nevedia nic.
    Existuje taka „prupovidka“ – Rusko sa neda pochopit, Rusko treba zit. A kto tam nejaky cas zil vie o com hovorim.

  29. Anonym 20. apríla 2022, 11:57 – Ano, prakticky presne pred rokom som pisal o tom, co Putin robi dnes.

    Nevedel som to, ale podla jednoznacnych znakov a vyvoja a na zaklade osobneho poznania veci som to predpokladal.

    Pod clankom je bohata diskusia:

    Obyvatel 8. apríla 2021, 17:43 – Presne tak. Expedicia je jedna vec ale spojit to s takouto jednostrannou propagandou tak to je sila a to len tak hoci komu nepodarí 😂👎.

    alebo

    heňo 8. apríla 2021, 9:40 – Pán redaktor, masírujete nám mozgy? ……………….. A tu čítame , že Rusi chcú začať vojnu s Ukrajinou, však už to majú dávno naplánované aj so vznikom Novoruska. Alebo dostávate podporu v dolárikoch, za to , že začínaš šíriť a nenápadne podhadzovať ľuďom čo mocným tohto sveta vyhovuje ? ………………………………………… Mám pocit, že vás baví vyvolávať v luďoch nenávisť a konflikty, alebo to robíte s jasným cieľom a úmyslom.?
    Lebo už keď sme v takýchto témach, asi Sereď Online nie je až tak nezávislé médium …….

    A dalsie nezmysly.

    Ani len netusite, ako strasne rad by som bol, keby som sa bol mylil. Aspon o 10 ci 20 rokov.

    Inak, nevie niekto, ako sa ma Obyvatel a aktivny Heno?

  30. Zachytil som pod jednou fotkou, že tam majú ešte ulicu Lenina. Tam je to ešte v pohode, ulicu V. I. Lenina však majú aj v Šoporni.

ZANECHAŤ KOMENTÁR

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu
Captcha verification failed!
Používateľské skóre captcha zlyhalo. prosím kontaktuj nás!

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Prečítajte si aj: