Neriskujte ! Dôsledne zvažujte nevyhnutnosť každej cesty do zahraničia

Odporúčame vám

spot_img
spot_img
spot_img

MZ SR |MM| Prosíme ľudí, aby veľmi dôsledne zvažovali nevyhnutnosť každej cesty do zahraničia. Rekreáciu v zahraničí v takto vážnej epidemiologickej situácii neodporúčame.
Neriskujte. Urobte všetko pre to, aby ste neprispeli k šíreniu nových variantov vírusu SARS-CoV-2 na Slovensku. Chráňte zdravie ľudí, s ktorými prichádzate do kontaktu. Situácia je vážna a hrozba skutočná.

Ďakujeme všetkým, ktorí sa správajú obozretne a zodpovedne.

POSTUP PRI NÁVRATE ZO ZAHRANIČIA:

Dodržujte odstupy, majte počas cesty správne nasadený respirátor, umyte alebo vydezinfikujte si ruky vždy, keď je to možné.
V momente prechodu hraníc už musíte byť registrovaní cez formulár eHranica (http://korona.gov.sk/ehranica). Ak na Slovensko vstupujete letecky, ste zároveň povinní vyplniť elektronický formulár na vyhľadanie cestujúceho v súvislosti s ochranou verejného zdravia, ktorý je zverejnený na https://www.mindop.sk/covid/.

Je nevyhnutné, aby ste hneď po prekročení hraníc nastúpili do 14-dňovej karantény. O izolácii ste povinní informovať svojho ošetrujúceho lekára.

Testovanie RT-PCR metódou podstupujte najskôr na 8. deň po návrate na Slovensko.
Ak ste navštívili výlučne krajiny EÚ, Island, Nórsko, Lichtenštajnsko, Švajčiarsko alebo Spojené kráľovstvo Veľkej Británie a Severného Írska a nemáte príznaky, môžete karanténu ukončiť aj bez testovania uplynutím 14-dňovej lehoty. V prípade, že ste navštívili inú krajinu, karanténu je možné ukončiť obdržaním negatívneho výsledku RT-PCR testu na ochorenie COVID-19. Nie je možné ju ukončiť bez testovania, a to aj v prípade, že nemáte príznaky.

Počas 14-dňovej karantény neopúšťajte miesto izolácie, neprijímajte návštevy. Nezabúdajte, že prísnu karanténu s vami podstupujú aj členovia domácnosti, vrátane detí. Deti do 10 rokov sú testované iba v prípade, že tak rozhodne ošetrujúci lekár alebo príslušný regionálny úrad verejného zdravotníctva. Izolácia im končí zároveň s ostatnými členmi spoločnej domácnosti.

Nechoďte na pracovisko a nepúšťajte dieťa do kolektívu skôr, než uplynie lehota 14 dní. Riziko, že sa infekcia vo vašom tele rozvinie až po testovaní a nechtiac nakazíte iných, dokážete redukovať práve svojim zodpovedným prístupom.

Úrad verejného zdravotníctva Slovenskej republiky a regionálne úrady verejného zdravotníctva

Naším poslaním je chrániť vaše zdravie – pomôžte nám v tom. #CHRANIMEVAS #ROR

11 KOMENTÁRE

  1. To sa týka len nás obyčajných ľudí. Vyvolených nie. Cibulkovej sme na smiech a že urobila srandičku. Bolo to, je to a bude to i naďalej.

  2. Jednoducha zalezitost..zakazat cestovanie do zahranicia,okrem pracovnych povinnosti,ludia nemozu cestovat z okresu do okresu,ale dovolenkovanie v zahranici je povolene..

  3. Akekolvek vynimky (nie na sluzobne ucely) na rekreaciu, navstevu rodiny a pod. pre politikov bez dodrzania pravidiel vseobecne zavaznych pre ostatnych obcanov, povazujem za NEpripustne !!

    Vynimky na sukromne cesty rozdeluju ludi na beznych, ktori maju vyrazne obmedzenia a na tych, ktori klasicky „vodu kazu a vino piju“.

    Taketo neferove tahy spochybnuju uprimnost niektorych sucasnych politikov vykonavat realne zmeny v prospech celej spolocnnosti.

  4. Pýtam sa, prečo neplatí v takejto zlej situácii zákaz cestovania do exotiky a vôbec do zahraničia?! Prečo púšťajú v TV ponuky – reklamy na cesty do takýchto krajín?! Prečo nemôžeme aspoň jeden rok tráviť dovolenky na Slovensku a takto aj podporiť cestovný ruch na Slovensku?! Politici by mali ísť príkladom a nedráždiť verejnosť svojimi dovolenkami v zahraničí! Ľudia, uvedomte si, že ideme sami proti sebe, keď takto nekonáme! Aj ti, čo ste mladí si uvedomte, že pokiaľ nebudeme všetci maximálne zodpovední, táto hrôza sa nikdy neskončí. Doplatia na to aj mladí, ktorí sa možno tejto choroby neboja, a to tým, že môžu stratiť svoje zamestnanie, tým pádom i svoje príjmy atď… Nebolo by lepšie na rok sa uskromniť, prísne dodržiavať všetky obmedzenia, aby sme potom mohli znova žiť, tak ako sme boli zvyknutí?

  5. Polícia by si mala „posvietiť“ na mladých, ktorí prišli na spôsob“ ako obísť nariadenia a konať „žúrky“ aj v čase nočného zákazu vychádzania. Jednoducho sa na niektorom byte, či dome stretnú do 20.00 hod. a zo žúrky odchádzajú po jednej hodine v noci, kedy už končí zákaz vychádzania. Preto by susedia mali v takomto prípade kontaktovať políciu a mladým by mala byť udelená pokuta, lebo takýmto svojim konaním ohrozujú zdravie nás všetkých a podporujú šírenie tejto nákazlivej choroby.

  6. Osobne nevidím problém v tom, že niekto ide do zahraničia na dovolenku. Problém nastane vtedy, ak sa vráti a nejde do karantény. Toto by sa malo odsledovať a v prípade nenastúpenia alebo porušenia karantény má nasledovať tvrdá sankcia.

ZANECHAŤ KOMENTÁR

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu
Captcha verification failed!
Používateľské skóre captcha zlyhalo. prosím kontaktuj nás!

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Prečítajte si aj: