Niklováci na poznávačke za sociku v NDR a Poľsku v 1979 a 1982

Odporúčame vám

spot_img
spot_img
spot_img

Sereď /  Niklováci podľa možností daných režimom, teda socialistickým zriadením a obmedzeniami z toho vyplývajúcimi cestovali čo najviac, aj keď prakticky len po socialistických krajinách.

Ako som písal v predchádzajúcich častiach, do úvahy prichádzali najmä: Maďarsko, Rumunsko, Bulharsko, Poľská ľudová republika, Nemecká demokratická republika, sem tam bývalé krajiny Sovietskeho zväzu teda nám blízka Ukrajina.

Za mimoriadne dobrú evidenciu ciest s uvedenými dátumami vďačím svojmu otcovi, ktorý tieto cesty pravidelne organizoval. V siedmom mesiaci roku 1979 a to presnejšie v dátumoch 9.7, 11.7. a 12.7.1979 mám v evidencii poznačené mestá Zittau v Nemeckej demokratickej republike, Jelenia Góra v Poľsku a Bautzen opätovne v NDR. Dokladám fotografie aj z cesty v roku 1982 do  Gorlitzu v NDR.

Cesty sme absolvovali rovnako ako inokedy autobusom, no zatiaľ sa mi podarilo nájsť len časť z fotografií, ktorými chcem pripomenúť túto cestu ďalším účastníkom zájazdu, z ktorých možno niekto nájde vo svojom rodinnom albume ďalšie fotografie. U mňa to chce ešte niekoľko nocí stráviť pri negatívoch a starých albumoch, ktorých sú desiatky resp. stovky.

Dnes teda veľa fotografií neuverejňujem, no ďalšie a to z ukrajinského Užhorodu a Berlína pripravujem.

Opätovne teda rovnaká výzva pre Niklovákov a ich potomkov – ak máte v rodinných albumoch fotografie zo spoločných ciest do zahraničia, neváhajte urobiť z nich kópie aspoň nafotením s mobilným telefónom a ich zaslaním na e-mail: majko@majko.sk s uvedením od koho fotografie pochádzajú.

Zachovajme spoločne kus histórie našich predkov, určite to stojí za námahu.

 

9 KOMENTÁRE

  1. A boli sme aj na poznávacom a nákupnom zájazde v Terezine, potom smer Praha a NDR, to boli časy aa jeden pán sa nám dokonca aj stratil, ale bol skôr v Seredi, než my😂, 😂😂

  2. A ľudia boli spokojní. Každý väčší podnik mal svoje rekreačné zariadenia a tiež každý podnik mal FKSP, z ktorého boli príspevky na rekreácie zamestnancom. Vtedy sa nikto na nikým nepovyšoval, že bol tam alebo tam, ako teraz p. Cibulková. Myslím si, že aj vy ste boli spokojní, ako aj ostatní účastníci tohto zájazdu alebo rekreácie. A vlastne, kam zmizli všetky rekreačné zariadenia, kto si ich privlastnil, na ktoré sa zamestnanci prispievali zo mzdy 1%?

  3. Anonym 28. februára 2021, 21:25 – presne na tuto situaciu si spominam. Hladali sme ho, vratili sme sa do Prahy a jeho stratu sme boli nahlasit aj na vtedajsej VB na Bartolomejskej ulici v Prahe.
    A on sa fakt vratil sam domov a este skor, ako sme z vyletu dosli my.

    Takze dalsi ucastnik zajazdu 😉

  4. Pre pána Majka, áno presne tak to bolo, ten pán sa volal Janko Štyrák, potom ho hľadali aj policajti doma, je to pekné, že si na takéto veci, ktoré boli vážne na tú dobu, ale teraz spomíname na to s úsmevom.

ZANECHAŤ KOMENTÁR

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu
Captcha verification failed!
Používateľské skóre captcha zlyhalo. prosím kontaktuj nás!

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Prečítajte si aj: