Niklováci na dovolenke za sociku: – Burgas, Bulharsko – leto 1978

Odporúčame vám

spot_img
spot_img
spot_img

Sereď / Jednou z typických socialistických dovolenkových destinácií bolo socialistické Bulharsko. Oblasť Slnečného pobrežia, Sozopolu, Nesebaru a Burgas. Práve tieto dovolenkármi skutočne obľúbené miesta si my starší pamätáme najlepšie.

V bývalej Niklovej huti v Seredi niektorí zamestnanci cestovali radi a často. V archíve sme počas korony vyhrabali niekoľko fotoalbumov s čierno bielymi spomienkami práve na tieto roky.

Dnes uverejňujeme pobyt pri Čiernom mori v Bulharskom Burgase z leta roku  1978. Do Bulharska sme cestovali vlakom cez Maďarsko a Rumunsko. Dlhé dni na ceste v lehátkových vozňoch a  – áno, pamätáme rumunské otrhané deti žobrajúce cukríky počas zastavenia rýchlika uprostred polí popri trati na červenú.

   

Čierne more bolo pre nás suchozemcov nádherné a čierny pichľavý piesok sa zaryl do pamäte každého z nás. Ubytovaní sme boli v súkromí v činžiakových bytoch, ktoré je vidieť na pozadí fotografií. Jedenie sme mali v reštaurácii na malé kartičky, ktorá je rovnako vyfotografovaná tu:

Niekde tu sa rodili prvé zahraničné cesty aj u mňa. Už som síce mal za sebou niekoľko návštev Maďarska, no predsa len dlhá cesta vlakom a more, to bolo niečo iné…

Ako teda? Spoznávate svojich blízkych, alebo dokonca sa spoznávate na fotografiách vy dnešní päťdesiatnici? Napíšte do diskusie svoje spomienky z cestovania po bývalých socialistických krajinách a o cestovaní Niklovákov! Ak doma v albumoch nájdete fotografie ako z tejto dovolenky, tak z iných, pošlite ich aspoň mobilom odfotografované do redakcie. Priložte ruku k digitálnej stope, ktorú má dnes  po sebe v histórii aj týmto spôsobom možnosť zanechať  aj naša generácia.

Ďakujeme…

12 KOMENTÁRE

  1. Prekrásna spomienka ďakujem za uverejnenie ak niekto má takéto príbehy mohol BI to dať ešte raz Vám ďakujem ,nádherné spomienky .

ZANECHAŤ KOMENTÁR

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu
Captcha verification failed!
Používateľské skóre captcha zlyhalo. prosím kontaktuj nás!

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Prečítajte si aj: