Keď sme nemuseli sedieť doma… – Poľsko, Gdaňsk 2019

Odporúčame vám

spot_img
spot_img
spot_img

Je to len minulý rok, čo sme sa letecky vybrali na sever Poľska. Jednou z plánovaných destinácií bolo mesto Gdaňsk, ktoré pred revolúciou v Poľsku bolo známe hlavne aktivitami Solidarity pod vedením porevolučného prezidenta, vtedy odborového predáka Lecha Walesu.

Gdaňsk ale nebol cieľom našej cesty. Tým bol Kaliningrad, teda mesto ležiace v Kaliningradskej oblasti Ruskej federácie, ktorá ale je od RF teritoriálne oddelená územím Litvy a Lotyšska.Gdaňsk je dnes moderné mesto s historickými koreňmi s významným prístavom a lodenicou. Prechádzka v historickej časti mesta a pri pobreží zátoky je zážitkom, aj keď Baltické more zrovna atmosféru Stredozemného či Čierneho neponúka. Nie, nejde o zvyk, ale o teplotu vody a teda aj prímorského vzduchu, keďže Baltik je predsa len o hodný kúsok severnejšie. Napriek tomu ale more je more a čaro prístavov s kotviacimi loďami je pre nás suchozemcov stále lákadlom.

Z Gdaňska sme do Ruského Kaliningradu odišli presne podľa plánu autobusom. Cestovné poriadky s reklamnými letákmi platné v roku 2019 zverejňujeme. Predpokladáme, že aj po koronakríze bude spojenie do Kaliningradu zachované, aj keď pravdepodobne vzhľadom na vyostrujúcu sa situáciu medzi EÚ, Pobaltskými krajinami a Ruskou federáciou, bude návšteva tohto mesta asi zložitejšia.V každom prípade Gdaňsk odporúčame nielen pre cestovateľov, al aj ako klasickú turistickú destináciu, aj keď od nás asi len letecky, nakoľko prejsť celé Poľsko autom nemusí baviť každého.

Do Gdaňska sme leteli leteckou spoločnosťou WIZZ AIR z Viedne.

Z cesty do Gdaňska a ako som už spomenul aj Kaliningradu a následne na poloostrov Hel, publikujeme v prvej časti reportáže dostatok fotografií ako pozvánku na netradičnú poznávačku – samozrejme, keď to bezpečnostné opatrenia zavedené v súvislosti s COVID-19 dovolia.

V ďalších častiach zverejníme reportáž z pokračovania cesty ďalej na sever.

ZANECHAŤ KOMENTÁR

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu
Captcha verification failed!
Používateľské skóre captcha zlyhalo. prosím kontaktuj nás!

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Prečítajte si aj: