V. Ledecký: Súčasťou regionálneho rozvoja je podpora cestovného ruchu, situácia v Demänovskej doline je však kritická

Odporúčame vám

spot_img
spot_img
spot_img

MIRRI |MM| Podpora cestovného ruchu je dôležitým aspektom rozvoja našich regiónov, no musí mať svoje medze. Príkladom, ako sa to nemá robiť, je situácia s masívnou výstavbou v Demänovskej doline, s ktorou priamo súvisí ubúdanie lesov a zelených plôch. Aktuálny stav chce riešiť aj štátny tajomník Ministerstva investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR (MIRRI SR) Vladimír Ledecký. V Jasnej sa stretol so starostkou obce Demänovská Dolina Ľubomírou Klepáčovou a predstaviteľmi miestnej samosprávy, ako aj s aktivistami a zástupcami mimovládnych organizácií (OZ pre Dolinu, My sme les, Asociácia prírodného turizmu). Tí spustili petíciu za okamžité zastavenie výstavby a regulovanie dopravy v Demänovskej doline.

 

Demänovská dolina patrí k prírodným lokalitám s celoslovenským významom, no v súčasnosti sa viac skloňuje v súvislosti s investičnými zámermi súkromných developerov, čo prináša negatívne dopady v podobe miznúcich lesov či úbytok ďalších prírodných zdrojov. O developerských zámeroch v Jasnej rozhoduje päť obecných poslancov a starostka. Posledné dve zmeny územného plánu sa dotkli dvanástich lokalít, pričom počítajú s rozsiahlou zástavbou územia, a to niektoré až do výšky 85 percent. V doline momentálne prebieha hneď niekoľko stavebných prác a ďalšie developerské projekty sú naplánované. Výstavbou je aktuálne ohrozených ďalších 70 hektárov neurbanizovaného územia.

 

Štátny tajomník MIRRI SR Vladimír Ledecký začal svoju pracovnú návštevu v Demänovskej doline stretnutím so starostkou obce a zástupcami miestnej samosprávy. „Jedna z vecí, ktorá ma na stretnutí zaujala je, že všetky vyjadrenia od Štátnej ochrany prírody a od organizácií, ktoré vydávajú stavebné povolenia, boli vždy kladné. Štát v podstate svojim konaním podporuje to, čo sa v Demänovskej doline deje,“ povedal po stretnutí so starostkou obce Demänovská Dolina.

 

Proti výstavbe v doline sa ľudia búria, chcú ju úplne zastaviť, a tak si štátny tajomník vypočul aj druhú stranu a stretol sa s miestnymi aktivistami a zástupcami mimovládnych organizácií priamo v oblasti zasiahnutej výstavbou. „Prečítal som si viac ako sto príspevkov na sociálnej sieti. Viac ako 42 000 ľudí podpísalo petíciu za obmedzenie výstavby v tejto lokalite. Šokuje ma, že som prvý aktívny politik, ktorý chce tento problém riešiť. Keď sa pozrieme na toto drancovanie prírody, musím povedať, že všetko je posvätené zákonmi. Podobný problém však trápi aj iné chránené územia, ako sú Vysoké Tatry či Muránska planina.“

Situácia je podľa štátneho tajomníka MIRRI SR natoľko vážna, že ju treba okamžite riešiť. Vo štvrtok sa stretol so štátnym tajomníkom Ministerstva životného prostredia SR, v najbližších dňoch má naplánované stretnutie so štátnym tajomníkom na Ministerstve dopravy SR. „Ten má kompetencie v prípade koncepcie územného rozvoja, čo znamená, že vie zasahovať priamo do týchto území. Za kľúčový považujem pripravovaný stavebný zákon. Je potrebné, aby sa v ňom všetci koaliční partneri zhodli na tom, že na územiach s vysokou ochranou musí byť výstavba posvätená aj na najvyšších miestach. Štát totiž musí mať kompetenciu o týchto územiach rozhodovať,“ dodal na záver štátny tajomník MIRRI SR pre regionálny rozvoj.

 

 

 

 

 

ZANECHAŤ KOMENTÁR

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu
Captcha verification failed!
Používateľské skóre captcha zlyhalo. prosím kontaktuj nás!

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Prečítajte si aj: