Konšpirátorom a dezinformátorom, ktorí zneužívajú situáciu v #Bielorusku nejde o Bielorusov.

Odporúčame vám

spot_img
spot_img
spot_img

Konšpirátorom a dezinformátorom, ktorí zneužívajú situáciu v #Bielorusku nejde o Bielorusov. Ide im len o to, aby Vás zavádzali a využívali na ich vlastnú politickú agendu. Počúvajte pozorne, čo hovoria a kto to hovorí. Idem im o nás – tu, na Slovensku. Ide o podsúvanie stále tých istých motívov a konšpirácií: ľudia sú figúrky, Západ je skazený, chcú vás oklamať, sloboda a demokracia neexistujú. Je to snaha povzbudzovať nedôveru. A presviedčať ľudí o tom, že strategické euroatlantické ukotvenie krajiny ide proti záujmom Slovenskej republiky.

Masové protesty bieloruskej verejnosti proti sfalšovaným voľbám “nakopli” u nás aj nové dezinformačné kampane na sociálnych sieťach. Ide o modelovú situáciu, kedy nastupujú profesionálni dezinformátori. Z ich hľadiska optimálna téma. Dobrá príležitosť povedať si, ako to funguje.

Štandardné médiá posunuli udalosti v Bielorusku do pozornosti verejnosti, takže prvú nevyhnutná časť kampane si nemusia odrobiť sami. Profesionálni dezinformátori majú radi, keď im témy spopularizujú seriózne médiá, oni najradšej fungujú ako paraziti. Konšpirácie o motívoch protestov a označovanie státisícov Bielorusov a Bielorusiek za fašistov, gaunerov, narkomanov sú výsmechom a ponižovaním ľudí, ktorí vyšli do ulíc na protest proti sfalšovaným voľbám a proti brutalite bezpečnostných zložiek. Znovu ide o osvedčený model. Prostredníctvom spochybňovania ľudí spochybňujete demokratické hodnoty a princípy, za ktoré títo ľudia demonštrujú. No a napokon, pre profesionálnych dezinformátorov je ideálne, ak majú na stole tému, pri ktorej môžu do dezinformačnej kampane zapojiť lži o demokratických západných inštitúciách a spojenectvách, v tomto prípade # a NATO.

Ako to vyzerá v praxi dezinformačnej kampane o Bielorusku?

➡️ PRVÁ LÍNIA DEZINFORMÁCIÍ: MAJDANIZÁCIA ako nálepka, občianske protesty sú VRAJ RIADENÉ zo zahraničia. Obľúbený dezinformačný (a konšpiračný) model. V Bielorusku pritom ide o neriadené protesty, prakticky bez politických lídrov, po celej krajine, okrem námestí už aj v kľúčových odvetviach hospodárstva, v samospráve a štátnych médiách. Protestujú zamestnanci štátnych podnikov, robotníci, stavbári, zdravotníci, starí, mladí, a pridávajú sa aj príslušníci milícií, vojaci a policajti, pracovníci súdov. Počty demonštrantov sa pohybovali v stovkách tisíc, okrem historicky nevídaných masových demonštrácií v #Minsku ľudia denne, pravidelne a po tisícoch demonštrujú po celej krajine.

➡️ DRUHÁ LÍNIA DEZINFORMÁCIÍ: opakovanie VÝMYSLOV ÚRADUJÚCEHO PREZIDENTA LUKAŠENKA O AKTIVIZÁCII NATO na hraniciach Bieloruska. Totálny výmysel a “príkladné” papagájovanie hlúpostí, ktoré si vymyslel režim po niekoľkých dňoch protestov, zaskočený ich masovosťou. Prítomnosť spojeneckých vojakov, vrátane slovenských, v Pobaltí a Poľsku nie je odôvodnená súčasnými udalosťami v Bielorusku, ale kvôli tomu, čo sa udialo na Ukrajine v roku 2014.

➡️ TRETIA LÍNIA DEZINFORMÁCIÍ: vraj ide o PREVRAT ZÁPADU, ktorý si chce vytvoriť z Bieloruska, ako inak, KOLÓNIU. Pravda je pritom taká, že demonštrácie v Bielorusku nepožadujú pripojenie k euroatlantickým štruktúram ani k NATO. Na protestoch nevejú európske, ale bieloruské vlajky. Demonštranti žiadajú najmä zopakovanie zmanipulovaných volieb, koniec násilia a súčasného režimu. Bodka. A o ničom inom nehovoríme ani my, predstavitelia EÚ.

➡️ ŠTVRTÁ LÍNIA DEZINFORMÁCIÍ: protestujúci sú vraj PLATENÍ ZO ZAHRANIČIA. Toto na Slovensku šíria aj pochybné profily na tejto sociálnej sieti, ktoré sa vyznačujú slabou úrovňou štylistiky a gramatiky a používajú vymyslené rozhovory s nereálnymi ľuďmi, bez uvedenia zdroja, alebo iných dôkazov. Reálne: viete si predstaviť v prísne centralizovanom a kontrolovanom Bielorusku, aby niekto podplácal státisíce ľudí

➡️ PIATA LÍNIA DEZINFORMÁCIÍ: sú to VRAJ FAŠISTI, lebo symbolom protestov sa stala bieločervená vlajka. Tu sa zneužíva (pochopiteľná) neznalosť ľudí. Pravdou je, ze od roku 1991 do roku 1995 bola bieloruskou národnou vlajkou a aj svoju prvú inauguráciu vykonal prezident #Lukašenko práve pod touto vlajkou.

Ďakujem, že ste dočítali až sem. Snažil som sa zhrnúť hlavné línie dezinformačných kampaní (a takzvaných naratívov) o udalostiach v Bielorusku. Zrejme sa s nimi stretávate na sociálnych sieťach takmer každý. Pracujú ako “cez kopirák”. Zo dňa na deň vedia spracovať nové “motívy” tamojšej štátnej propagandy. A samozrejme o Bielorusko ide v týchto dezinformačných kampaniach až v poslednom rade.

#DiplomaciapreSlovensko

10 KOMENTÁRE

  1. Korcok je výsmech SVK diplomacie.
    Celé roky tu obhajoval Rusko a šúchal nožičkami a dnes tu nahodil zas iný smer.
    Verím že keby bol Kotleba premiérom tak Korcok je tam kde dnes a na tlačovke by s úsmevom mával s ruskou vlajockou.

ZANECHAŤ KOMENTÁR

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu
Captcha verification failed!
Používateľské skóre captcha zlyhalo. prosím kontaktuj nás!

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Prečítajte si aj: