Už viac ako 18 tisíc detí má vlastný občiansky preukaz

Odporúčame vám

spot_img
spot_img
spot_img

Prezídium PZ SR |MM| Možnosť požiadať o vydanie občianskeho preukazu aj pre deti existuje od decembra 2019. Polícia doteraz vydala 18 753 občianskych preukazov s podobou tváre deťom do 15 rokov. S platným občianskym preukazom môžu Slováci vrátane detí cestovať do viacerých európskych krajín, ktoré ho uznávajú ako cestovný doklad.

Vydanie občianskeho preukazu je síce lacnejšie ako vydanie cestovného pasu, nemožno však s ním cestovať všade po svete. Do viacerých krajín je potrebný cestovný pas.  Upozorňujeme, že pri vycestovaní musí mať každý občan vlastný cestovný doklad vrátane detí, a to už aj novorodenci. Zápis dieťaťa do cestovného pasu rodiča sa nevykonáva.

Pripomíname zároveň, že pre pandémiu koronavírusu sa v súčasnosti neodporúča cestovať do rizikových krajín a platí odporúčanie zvážiť nevyhnutnosť cestovania  do niektorých regiónov krajín s uvoľneným hraničným režimom.

K 18. augustu 2020 bolo vydaných 9 750 občianskych preukazov pre deti do 6 rokov s platnosťou na dva roky a 9 003 občianskych preukazov pre deti od 6 do 15 rokov s platnosťou na päť rokov.

Správny poplatok za vydanie občianskeho preukazu pre osoby do 15 rokov je 4,50 eura. Za občana mladšieho ako 15 rokov podáva žiadosť o vydanie občianskeho preukazu zákonný zástupca. To isté platí aj pri prevzatí – zákonný zástupca sa nemôže dať zastupovať. Občiansky preukaz sa deťom mladším ako 6 rokov vydáva s platnosťou na dva roky a deťom od 6 do 15 rokov s platnosťou na päť rokov.

Občiansky preukaz je možné využiť na cestovanie do krajín EÚ a niektorých ďalších štátov. Odporúčame overiť si informácie o krajinách, ktoré uznávajú občiansky preukaz ako cestovný doklad, na stránke Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR.  Link: https://www.mzv.sk/cestovanie_a_konzularne_info/cestovne_doklady_a_viza-kam_mozete_cestovat_iba_s_obcianskym_preukazom.  Odporúčame tiež overiť, či aj tranzitná krajina uznáva občiansky preukaz ako cestovný doklad. MZVaEZ SR na svojej stránke upozorňuje, že v prípade využitia leteckej dopravy môžu niektoré letecké spoločnosti vo svojich prepravných podmienkach stanoviť podmienku predloženia cestovného pasu.

Pri cestách na územie iných štátov sa vyžaduje predloženie platného cestovného pasu.

Platný občiansky preukaz je  tiež preukazom totožnosti držiteľa a je aj dokladom o štátnom občianstve SR.

ĎALŠIE INFO o vydávaní občianskych preukazov nájdete na stránke MV SR:  http://www.minv.sk/?obcianske-preukazy

 

CESTOVNÉ PASY

Za cestovný pas dieťaťa do 6 rokov sa platí 8 eur (platnosť dva roky), za cestovný pas dieťaťa od 6 do 16 rokov je správny poplatok 13 eur (platnosť päť rokov).

Požiadať o vydanie cestovného pasu môže ktorýkoľvek z rodičov bez súhlasu druhého rodiča okrem prípadov, že je jeden z rodičov pozbavený alebo obmedzený rodičovských práv. Zákonný zástupca sa pri podaní žiadosti ani pri prevzatí vyhotoveného cestovného pasu nemôže dať zastupovať inou osobou.

Na vycestovanie z územia Slovenskej republiky nie je potrebný písomný súhlas druhého rodiča, postačuje platný cestovný doklad dieťaťa. O tom, či takýto súhlas vyžaduje krajina, do ktorej sa cestuje, je potrebné sa informovať na zastupiteľskom úrade príslušnej krajiny alebo na MZVaEZ SR, príp. v cestovnej kancelárii, ktorá dovolenku organizuje. (Link: https://www.mzv.sk/cestovanie-a-konzularne-info/cestovne-doklady-a-viza/cestovanie-maloleteho-dietata-do-zahranicia)

ĎALŠIE INFO o cestovných pasoch na stránke MV SR: http://www.minv.sk/?cestovne-pasy

 

1 komentár

  1. Nie sú to zbytočne vyhodené peniaze? Dieťa sa vám pred očami tak rýchlo mení a koľko má platnosť tohto pasu? Na takéto hlúposti sa vyhadzujú peniaze, lebo už nevieme kam ich dávať.

ZANECHAŤ KOMENTÁR

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu
Captcha verification failed!
Používateľské skóre captcha zlyhalo. prosím kontaktuj nás!

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Prečítajte si aj: