História dokázala, že ešte žiadnemu „politikovi“ sa nepodarilo vymeniť občanov krajiny.

Odporúčame vám

spot_img
spot_img
spot_img

Súčasné dianie v Bielorusku, potláčanie názorov proti režimu prezidenta Lukašenka silou a zatýkanie protestujúcich občanov a protestné akcie dokumentujúcich novinárov  považujem za neprijateľné. Ide o totalitné praktiky verejne demonštrujúce aroganciu moci, ktoré v demokratickej Európe nemajú miesto. 

Občania Bieloruska majú právo rozhodnúť sa demokraticky, ktorým smerom sa má ich krajina uberať. A akákoľvek represia namierená proti vlastným občanom skôr či neskôr aj tak vyústi do výrazných občianskych nepokojov až revolúcie, kedy už sú následky pre diktátorov zpravidla tvdšie.

Plne podporujem snahy protestujúcich občanov o nastolenie demokracie v krajine a to aj preto, lebo Bielorusko som pred časom navštívil aj osobne a mám zato, že aj táto krajina a jej občania si ju zaslúžia.

História dokázala, že ešte žiadnemu „politikovi“ sa nepodarilo vymeniť občanov krajiny. Opačne, vždy vymenili občania skorumpovaných a totalitných politikov.

34 KOMENTÁRE

  1. Na „zaručené 100% pravé“ dôkazy o zmanipulovaných voľbách, alebo zbraniach hromadného ničenia z dielní Washingtonu a spol. sme si už zvykli. Vždy keď im to vyhovuje, a niektorý politik nevyhovuje, tak si nájdu niečo a zaplatia mimovládky a iných somárov, aby rozdúchali vášne, protesty a samozrejme, keď chce ten dotyčný politik zjednať nápravu a poriadok, tak čo je najľahšie? Osierať ho po celom svete a nechať prikyvovať ďalších somárov z európskych vlád. Všetci sme videli ako to dopadlo na Ukrajine. „Zlého“ Janukoviča vyhnali a ostali im super politici ako Porošenko a Tymošenková. Kam to dotiahli? Do prdele. Je tam bieda akú v živote nezažili a potrvá veľmi veľa desaťročí, až vôbec, aby sa z nej vyhrabali. A to isté čaká aj Bielorusko, ak by zvrhli Lukašenka a dosadili tam nejakého proamerického idiota, akého sme mali za prvého prezidenta aj my, po tzv. revolúcii. Úprimne držím palce Lukašenkovi a nech sa s protestujúcimi nesere. A USA nech sa dá vypchať aj s celú úniu. Každý nech sa stará o svoju špinu.

  2. A kto sú tí protestujúci ? Na YouTube sú videá kde do policajtov hádžu sklenené fľaše, balóny napustené horľavinou…
    Kde bola EUROPA keď Turecko člen NATO zaútočil na Kurdov v inom štáte ? Kde bola EU a svet keď Erdogan pozatvárať tisícky novinárov keď ich obvinil že podporovali vojenský prevrat.
    Korcok vtedy hlavu v zadku a v druhej ruke americkú vlajocku.

  3. Pred pár rokmi som tu čítal v prípade Ukrajiny, že protesty iniciovali občania. Vraj ľud sa tak rozhodol. Dobre som sa na tom zasmial. Neskôr sa ukázalo kto mal na tom ozajstný záujem. A znova tu máme článok s podobnou tematikou. A znova som sa zasmial. Neskôr sa zas ukáže, že za tým neboli občania.

  4. My máme teraz za premiéra narcisa,plagiátora a dobrého manipulátora s číslami,keď historicky najväčší prepad ekonomiky s tajomným úsmevom Mony Lízy predstavuje normálnym ľuďom a jeho oklamaným ovciam ako obrovský úspech našej ekonomiky.Len škoda,alebo chvalabohu,že terajšia opozícia nemá v parlamente takého šaša a cirkusanta ako bol Matelko,pri terajších každotýždňových kauzách by sme si to veľmi užívali.

  5. Anonym 14. augusta 2020, 16:57 – mozete ma poucit kto to na Ukrajine zacal ? Ked tvrdite verejne ze nie ludia, urcite mate osobne skusenosti, vela podkladov a urcite ste na Majdane boli aj osobne.

  6. pre anonym 15.augusta 2020,8:31- petro porosenko utiekol z ukrainy kde nechal celu svoju ochranku,co moze znamenat .ze sa na ukrainu nemieni vratit,ukrainski novinari pripominaju,ze proti porosenkovi sa zacalo uz 11 trestnych konani :vlastizrada,zneuzivanie sluzobneho postavenia,neplatenie dani,legalizacia prijmov z trestnej cinnosti atd.
    porosenko zdrhol do istanbulu,kde sa stretava s americkymi diplomatmi,ktorych ziada o pomoc a azyl,ten isty scenar ako u saakasviliho.
    takze ano porosenko sa schovava.

  7. tony 15. augusta 2020, 13:59 – mate relevantne informacie, ze Porosenko utiekol Ukrajiny a ze sa schovava? Ide totiz o jedneho z najbohatsich ludi na Ukrajine, ktori tam maju aj svoje firmy. Firma Rochen nie je neznama a ked bude mat justicia cez policiu zaujem riesit to, co tvrdite, na rozdiel od nasich politikov ma co byvalemu prrezidentovi zabavit.
    Ale kludne dajte zdroj informacii – nie prosim HS ani Sputnik.ru. To nie su hodnoverne zdroje.

  8. pre Miloš Majko 15. augusta 2020, 16:08
    Miloš, ktoré médiá sú podľa teba hodnoverné zdroje? DenníkN? Aktuality? CNN, BBC, REUTERS? Ved CNN aj BBC prinášali pred druhou inváziou do Iraku zaručené 100% pravdivé informácie o zbraniach hromadného ničenia, ktoré Saddám Hussain vlastní. Napriek tomu, že žiadne nenašli ani zbrojní inšpektori z OSN pred inváziou, ani vojaci po nej. A, že majdan bol maškaráda ako 89 u nás už vedia všetci. Ukrajinci vyhnali Janukoviča a získali kulové. Majú sa horšie než predtým. A to ti povie hocktorí Ukrajinec. Či hodnoverné je to čo povie EU a Washington? Nerobte už z ludí idiotov. Rozprávok o zlých diktátoroch stačilo. Bielorusko je suverénna krajina. Čo tak začať to rešpektovať? Aj keď sa to proamerickým riťolezcom nepáči.

  9. Vlado 15. augusta 2020, 17:34 – napisal si: „Rozprávok o zlých diktátoroch stačilo. Bielorusko je suverénna krajina. Čo tak začať to rešpektovať? “

    Ked toto tvrdis verejne, vies to z vlastnej skusenosti lebo si tam napr. bol osobne, alebo si to cital na Sputnik.ru?

    Ja som tam bol osobne a tvrdim, ze to je diktatura. Netvrdim, ze tam nie je pekne, cisto a poriadok. Na budovach nie su grafity ani primitivne cmaranice, fajci sa vo vyhradenych priestoroch na chodnikoch a na zemi niet odpadkov…

    Ale je to diktatura.

  10. pre Miloš Majko 15. augusta 2020, 23:37
    A čo je koho do toho, čo tam je? Ohrozuje Bielorusko niekoho v Európe? Ďaleko väčší bordel po svete robia amíci, ale samozrejme, tých nemožno kritizovať. Len sa im po vzore našich mocipánov pchať do riti. Čo sa dosiahlo v Iraku zvrhnutím Saddáma Hussajna? V Líbyi likvidáciou Kaddáfiho? Dostali sa k moci západné, predovšetkým americké korporácie, ktorým išlo o nerastné bohatstvo týchto krajín ale ľudí majú na háku. Rovnako ako je tomu dnes na Ukrajine. A o to ide aj v Bielorusku. Irak aj Líbya kedysi fungovali. Ich vládci boli síce diktátori ale ak chce niekto niekoho presviedčať, že v Iraku či v Líbyi, či akejkoľvek moslimskej krajine sa dá vládnuť demokraticky, je buď naivný, alebo idiot. Bol tam systém a fungoval. Líbya navyše patrila k rozvinutým krajinám, kým tam nedošla slávna demokracia ála bomby made in USA. Nie Miloš, USA a EU by radi vnucovali všetkým svoju podobu krajiny ale držím palce Lukašenkovi a dúfam, že vykope všetkých darmožráčov, pardon mimovládkarov a prof. revolucionárov z krajiny a pošle ich svinským krokom skade prišli. Už som to raz napísal, nech sa každý stará o svoju špinu doma a nie sa len ukazuje na suseda. Bielorusi zvolili a svet to má rešpektovať. Mimochodom, máš pocit, že napr. Ukrajinci sa po slávnom majdane majú lepšie? A jak Ukrajincov, tak aj Bielorusov som už stretol dosť aby som si dovolil tvrdiť, čo píšem.

  11. Tato kapitalisticka globalizacia je nahovno a speje k upadku a krachu celej spolocnosti. Cela tato skurvena kapitalisticka glibalizacia je zalozena na likvidacii štátov, narodov, narodností a kradeze ich bohactva. Treba toto odsudit a zastaviť pokial je cas

  12. Vlado 16. augusta 2020, 1:29 – Ukrajinci po zmenach, rovnako ako Bielorusi, ale aj – a to pozor !! MY Slovensko, sa mame tak, ako si to zariadime.

    1. vo volbach. Akych si zvolime politikov, takych mame a aki su oni, tyke mame zakony v krajine. Ked zasadnu do parlamentu mafiani, skorumpovatelni hajzlici a bezcharakterni zmrdi, mame zakony postavene v prospech oligarchov ktori ich korumpuju, prisposobene na to, aby mohli bez problemov krandut a tunelovat a to nielen stat, ale aj slusnych podnikatelov.

    2. ak politikov nekontrolujeme po celu dobu trvania ich mandatu, tak im dovolime stat sa gubernatormi a oni rychlo zabudnu na slub ktory skladali a velmi rychlo si zacnu mysliet, ze vyhranim volieb mozu vsetko. V parlamente, na zupach, ale aj v komunale, teda v mestach a desinach.

    3. ak sa nepostavime kazdemu politikovi pri moci hned v zaciatkoch jeho nezakonneho, alebo nemoralenho konania, dojde k ukradnutiu krajiny celej, mesta ci obce. Ak nezastavime zmrda mysliaceho ze moze vsetko lebo niektory poslancom to vyhovuje (dotacie pre ich zdruzenia, korupcia a pod.), tak si dovolia nezakonne nakladat s majetkom mesta, uzatvarat nevyhodne zmluvy v prospech sukromnych spolocnosti, kludne cez 8 rokov nezakonne vyplacat odmeny svojim zastupcom ci kamaratom ktorych dosadili do funkcii, pravne sikanovat obcanov i poslancov poukazujucich na spinavosti co robia.

    4. odpor treba prejavit VUZDY a HNED, kedy u politikov vidime nezakonne, amoralne, ci konanie v neprospech vacsiny obcanov.

    Pozrime sa na Francuzov, Talianov, ci ine staty – nie preto sa maju lepsie, lebo je tam teplejsie, alebo sa inak volaju, ale z dovodu, ze si ludia nenechaju dlho srat na hlavu.

    Preto je fajn, ked sa aj Bielorusi domahaju regulernych volieb, odchodu diktatora a – a potom to bude na nich. Ked pride novy politik, ukaze sa ze je zlodejom, alebo len vyuzije sancu prilepsit si a oni mu to budu tolerovat, tak spadnu do sraciek a na svojho diktatora budu spominat ak na najlepsie casy.

    To ale nebude z dovodu, ze diktator bol fajn, ale ze ludia su hlupi.

    Rovnako ako u nas po ´89-tom.

    Takze, demokracia nie je zly model – ide o vladu obcanov. No funguje v prospech vacsiny len vtedy, ked sa na jej tvorbe vacsina podiela.

    Ak sa vacsina na spravu veci verejnych vyflakne, necha rozhodovat mensinu. Tu, ktora ma motivaciu poodielat sa a za kazdu cenu rozhodovat. A to uz sme znovu u nas a mohli by sme to opakovat od zaciatku.

    Vlado, nezalezi s kolkymi Ukrajincami sa stretnes tu u nas. To je tak, akoby si sa stretol so Slovakmi v GB. Ano tymi, ktori isli umyvat riady. Tych ktori sa uplatnili v nejakych funkciach, sa s Tebou bavit nebudu. A nepoznas nazor ani tych, ktori v krajine zostali, aby ju postavili na nohy. Chapes?

  13. Vlado 16. augusta 2020, 1:29 – Vlado, osobne dlhorocne skusenosti, cestovanie a tym videnie sveta inak, ako zo Slovenska a len ciste obzretie sa do minulosti mi umoznuju ZIAL vidiet skor veci, ako ich vidia ini. Tu, v meste a konani ludi pri moci, v state, ale aj v Bielorusku, o ktorom je clanok.

    Tu je vyjadrenie velvyslanca Bieloruska na Slovensku:

    Bieloruský veľvyslanec na Slovensku Igor Alexandrovič Leščeň, niekdajší asistent prezidenta Lukašenka, si zastal vo videopríspevku demonštrantov, ktorí sú v Bielorusku terčom policajnej brutality

    Veľvyslanec Igor Alexandrovič Leščeň nakrútil video, v ktorom kritizuje udalosti v Bielorusku;

    „Volám sa Igor Alexandrovič Leščenija. Prihováram sa vám nielen ako veľvyslanec Bieloruska na Slovensku, ale aj ako najskúsenejší veľvyslanec a vedúci bieloruského zahraničného úradu a momentálne aj ako jediný zamestnanec bieloruského ministerstva zahraničných vecí, ktorý pracoval ešte na rezorte diplomacie Sovietskeho zväzu a na sovietskom veľvyslanectve.

    Rovnako ako všetci Bielorusi, aj ja som šokovaný príbehmi o mučení a bitkách, ktoré zažívajú moji spoluobčania. Na stránke tut.by (nezávislý bieloruský spravodajský portál; jedna z najpopulárnejších stránok v Bielorusku – pozn. prekl.) je množstvo fotografií zachytávajúcich podliatiny a modriny. Na jednom zo záberov sme spoznali spolužiaka mojej dcéry, ktorý určite nikdy nepatril medzi rebelov.

    Na Slovensku reprezentujem Bielorusko a jeho ľud, ktorý je podľa ústavy jediným zdrojom moci v štáte. Stojím na strane ľudí, ktorí vyšli do ulíc pokojne protestovať, aby bol ich hlas vypočutý.

    Vlado, to je stary nomenklaturny komunisticky kader, ktory ale vidi veci vonku a tie doma zvonka.
    Je treba rozipsovat sa dalej?

    Cely clanok najdes tu:
    https://www.aktuality.sk/clanok/814671/bielorusky-velvyslanec-na-slovensku-stojim-na-strane-ludi-ktori-vysli-do-ulic/

  14. pre Miloš Majko 16. augusta 2020, 9:53
    A chápeš ty, že politika v hocktorej krajine sa nedá robiť tak a ani ľudia tam sa nebudú mať lepšie, ak sa do čely krajiny postaví tajtrlík, ktorý bude akceptovaný „západom“, ale len preto, že západ si potrebuje uhájiť záujmy a vyrabovať krajinu. Prax už ukázala ako to funguje. Aj my sme toho krásnym príkladom. Ukrajina detto. Irak, Líbya, atď. atď. Nemožno robiť politiku pre ľudí, bez ľudí, niekde tisíce km ďaleko, len preto, že niekto vyhlási, tento je neprijateľný. Koľko Bielorusov je reálne v uliciach? Koľko ľudí protestovalo na SK? Z celkového počtu národa? Možno 1%? A to som asi prestrelil. Takže Miloš, len preto, že bratislavská kaviarnička povie, že Lukašenko je zlý a fešáci z EU a USA povedia, že je zlý, lebo im bráni v biznyse aký robili v Rusku za Jeľcina, tak to nutne nemusí byť pravda. Mimochodom, čo sa SK týka, tak súhlasím, netreba politikom nič darovať. Ale osobne mi je proti srsti aby tu politiku robili médiá, novinári a mimovládky. Kedysi za príživníctvo zatvárali. Dnes sa to nazýva mimovládka a neziskovka. A sedia tam „pseudoodborníci“ na všetko, vyškolení bohviekým a idú dávať rozumy ako sa má žiť a robiť politika. Bielorusi rozhodli, treba to akceptovať. A keď sa tam bude srať niekto kto nemá, tak potom nech s ním spravia krátky proces. Finito. A len pre zaujímavosť, keď sa použili represálie voči protestujúcim vo Francúzsku, v Nemecku, prečo o tom médiá tak horlivo neinformovali a neboli rozhorčení ako je tomu teraz? Hmm? Čo ty nato?

  15. Veď práve, že je starý nomenklatúrny káder. Dlhé roky videl všetko inak a zrazu otočil, lebo vidí, že iná možnosť už asi nie je. Preto by som jeho súčasné vyjadrenie nebral vážne. S vašimi dlhoročnými skúsenosťami, cestovaním a videním sveta inak sa čudujem. Ale každý verí komu a čomu chce. Ja beriem jeho vyhlásenie s rezervou.
    Prajem peknú nedeľu.

  16. anonym 16. augusta 2020, 10:39 – Lukasenko skoncil. Dnes, zajtra, o tyzden ci o mesiac… Ale skoncil.

    Presne ako Meciar, Fico…

    Otazka je, ako dopadne. Ci ako Nicolae Caucescu (to uz asi nie) , alebo utecie do emigracie (kto mu poskytne azyl, hadaj?) , alebo skonci v base doma.

    Ale skoncil…

  17. To je jasné, Nech skončí. Ale ten pánko, ktorý si hovorí veľvyslanec, roky reprezentoval politiku Bieloruska a teda sa s ňou stotožňoval. Teraz len ukázal ako vie otáčať, keď treba. Keby sa v Bielorusku nič nedialo, naďalej by bol verný systému. To sa ani trochu nehanbí teraz sa pohoršovať?

  18. anonym 16. augusta 2020, 10:54 – z uvedeneho je jasne vidiet, ze znovu najviac kricia ti, ktori najmenej vedia…

    Zisti si co pojem znamena karierny diplomat. Tento panko nim evidentne je od cias sociallistickeho ZSSR.

  19. Svetu vladne zgerba Pan Majko, tak ako v Seredi a všade na slovensku. Vaše pisanie je hovno platné keď to nemá výsledok. Pravda ma krátke trvavanie. MOCNÝ OVLÁDAJÚ SVET A ICH ŠPINAVÉ PENIAZE.

ZANECHAŤ KOMENTÁR

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu
Captcha verification failed!
Používateľské skóre captcha zlyhalo. prosím kontaktuj nás!

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Prečítajte si aj: