Hĺbka novoobjavenej jaskyne prekvapila aj skúsených speleológov

Odporúčame vám

spot_img
spot_img
spot_img

Dnes sa nám po prvý raz podarilo dostať do prastarej ponorovej jaskyne, ktorú sme vykopali presne pred dvomi týždňami v pohorí Čierna hora, v extraviláne Košíc. Prekvapilo nás viacero skutočností. Okrem veľkosti siene, do ktorej sme sa po spustení na lane dostali aj to, že sme odhadli hĺbku jaskyne na dvojnásobok toho, čo sme doteraz predpokladali. A čo je hlavné, jaskyňa zreteľne pokračuje na viacerých miestach voľakde do hĺbky, len treba vypratať zával. Na stenách sa dodnes zachovali tvary svedčiace o tom, že sa tu kedysi ponáral vodný tok, ktorý v podobe podzemnej riavy vymieľal jaskyňu ďalej. Zhodli sme sa na tom, že z takmer 70-tich tu známych jaskýň sa okrem našej už len jedna objavila takto od piky – z povrchu, kde dovtedy nebolo nič. Poriadne sme si preto od radosti zahulákali; dnes sa jaskyňa ozývala všelijakými nezverejniteľnými superlatívmi. Neviem, čo človeka opantaného objaviteľským syndrómom vedie k tomu, aby sa prejavoval…ehm…až takto naturalisticky😀 Asi sa prejavuje viac to živočíšne v nás.

Objav fungel novej (priepasťovitej) jaskyne práve v tejto chvíli. Zátišie s objaviteľmi. Zľava: Joži Psotka, Jaro Baroš, Gabi Lešinský. Pokryvy, Čierna hora.

A čo je super zaujímavé, sme v katastri Košíc (Košice I)! V extraviláne Košíc pribudla k doterajším trom už štvrtá košická jaskyňa! A ak započítame jaskyňu v hlavnom dolomite (hauptdolomit, vrchný trias) zasypanú počas výstavby sídliska Podhradová, tak je to v poradí piata košická jaskyňa! A ak pripočítam novozaregistrovanú jaskyňu Pivnica spred týždňa, na ktorú som úplne zabudol, tak šiesta😀 A ked ešte ďalšie dve, ktoré sme dokonca publikovali pred 22-mi rokmi, tak je ich dokopy osem (dík za upozornenie, Samuel Pačenovský). Juchuuuú, konečne objav, ktorý sa počíta aj DOMA! Foto: Pavol Kupcik

P.S. Dostávam veľa otázok, ktoré majú spoločného menovateľa. Či bude možné túto jaskyňu navštíviť alebo aspoň sa na ňu prísť pozrieť. Žiaľ, nie. Uzavriem to tým, že relevantné dôvody sú AŽ štyri. Piaty je dočasný. Namiesto demokratickej diskusie by som si dovolil prirovnanie – prirovnal by som to k triviálnej radosti našinca, že máme orly skalné a sokoly-rárohy, ktorý pritom nemá ani len tušenie, kde hniezdia, ale nepozastavuje sa nad tým. Ďakujeme veľmi pekne za pochopenie.

Zdroj: FB

ZANECHAŤ KOMENTÁR

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu
Captcha verification failed!
Používateľské skóre captcha zlyhalo. prosím kontaktuj nás!

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Prečítajte si aj: