SOL disponuje digitálnym archívom pre bežného človeka v nepredstaviteľnom objeme dát.

Odporúčame vám

spot_img
spot_img
spot_img

Počas núteného pobytu doma a v priestoroch štúdia, som niekoľko nocí  strávil okrem robenia poriadkov v spisoch a materiáloch ktorých sa za roky nazbiera snáď tona, ale aj prehrabovaním sa v digitálnom archíve obsahujúcom stovky tisíc fotografií, videozáznamov a dôležitých materiálov.

Už niekoľko krát sme do redakcie dostali e-mail s prosbou o radu, ako archivovať množstvo digitálnych dát a ako s nimi narábať tak, aby boli stále v bezpečí. Ľudia sa zaujímajú o technické vybavenie štúdia, techniku ktorou fotografujeme a filmujeme na akciách a tiež o také „drobnosti“, aké kapacitne veľké karty používame vo fotoaparátoch. Chápem záujem a prekvapenie vidím na každom, kto si sadne v štúdiu a vidí technické vybavenie, ktoré máme k dispozícii. Ide ale o náročnejšie odpovede a tak niekedy na túto tému prinesieme samostatný článok.

Zatiaľ drobný pohľad na časť záložných diskov, na ktorých sú elektronické dáta archivované. Ide o tzv. „príručné disky“, ktoré sú pravidelne prezálohovávané na ďalšie nové diskové polia z dôvodu istoty zálohy dát pri poruche disku, ktorá pri tak veľkom množstve žiaľ nie je vylúčená. A pri 8 TB dát na jednom disku by strata dát samozrejme znamenala fatálnu stratu údajov s mimoriadnou hodnotou vyhotovených za niekoľko mesiacov.

  Veľkosť archívu SOL aj mňa samotného prekvapila. Som si istý, že objemnejšia a podrobnejšia kronika vedená v digitálnej podobe už od roku 1999, v meste nie je.

Pozerám na fotografie zo záložných diskov pravidelne zakupovaných na zálohovanie údajov a ich systematické prezálohovanie, aby vydržali čo najdlhšie. Ročne v archíve pribúda viac ako 36 TB nových dát. Všetky sú archivované podľa dôležitosti minimálne na dvoch diskoch vždy rôznej značky a veľkosti.

Každý rok je nutné zakúpenie minimálne 8 veľkokapacitných diskov s príslušenstvom, aby zálohovanie bolo kontinuálne a disky staršie ako 6 rokov boli zo zálohovania vylúčené.

Zpravidla ide o disky o kapacite 4 TB až 8 TB. Kapacitne najmenšie disky používame 3 TB. Sú uložené na dvoch oddelených miestach a to vždy v trezore s certicikátom NBU triedy 2. Takže, archív je v bezpečí nielen pred krádežou, ale aj pred požiarom.

Prečo tak starostlivé zálohovanie digitálnych dát na toľko diskoch?

Práve archív SOL je to, čo má dnes už naozaj ťažko vyčísliteľnú hodnotu. Najmä pre tých, ktorí by na svoje výroky a konanie či už na zastupiteľstvách, ale aj iných akciách najradšej zabudli. My dávame priestor a možnosti týmto verejne činným osobám ich minulosť vierohodne a faktami pripomenúť.

Pre zaujímavosť, narodenie syna, teda pôrod, jeho dorastanie a cestovateľké fotografie spolu s videami sú zálohované 5X. Ide o skutočne neopakovateľné momenty a tak ich záloha je nevyhnutná.

Archív priebežne budujeme a pripravujeme zverejnenie ďalších doteraz nepublikovaných materiálov, ktoré občanom najlepšie povedia pravdu o Seredi a jej volených predstaviteľoch. Už dnes vidíme, že je na čo sa tešiť…

5 KOMENTÁRE

  1. Mám podobny problem s fotkami. Myslim, že narozdiel od pravdepodobnosti zlihania techniky, je klasické vytlačenie a založenie do albumov asi ta najlepšia varianta. Aspoň na najbližšich 100 rokov.

  2. Ďakujeme pán Majko . Vidieť , že ste profesionál a máte skvele vybavenie.Už sa tešíme na zverejnený materiál nepochybujem , že bude veľmi zaujímavý , pre všetkých.

  3. Anonym 16. mája 2020, 17:11 – digitalny archiv je zaroven fotobankou zaberov do reportazi, ilustracnych fotografii do clankov a podkladov na tvorbu videomaterialov.

    Archiv pre medium je vyrazne odlisny od rodinneho albumu a tak vyroba fotografii je nerealna.

    Asi 5000 fotografii v minulosti som vyrobit nechal a nik ich nikdy neprezeral. Dokonca ani len stary archiv z pred roka 1989 obsahujuci fotografie asi v 50 fotoalbumoch nie je realne prezerat.
    Sem tam sa stane, ze si v ramci spominania na minulost premietneme niekolko sto diapozitivov. Starsie rocniky vedia, o com tocim.

    Asi 5 rokov dozadu sme presli na vyrobu fotoknih. Tesi ma tych asi 70 knih zo zahranicnych ciest, no zaroven ma hneva tych asi 250, ktore na vyrobu este cakaju. 😉

  4. Dobrý deň.Listujem v starých článkoch a našla som jeden o archivácii dát.Stále dokupujete disky?V novinách používate pekné fotografie.Aký fotoaparát na ne používate?

  5. Lina 22. apríla 2023, 19:39 – som rad, ze aj starsie clanky niekedy zaujmu.
    Kedze ide o clanok 3 roky stary a uz v diskusii pisem o este nespracovanej teme, radsej odpoviem novym clankom. Snad nejde o velmi surnu problematiku.

ZANECHAŤ KOMENTÁR

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu
Captcha verification failed!
Používateľské skóre captcha zlyhalo. prosím kontaktuj nás!

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Prečítajte si aj: