Seredčania navštívili Radvanský jarmok v Banskej Bystrici

Odporúčame vám

spot_img
spot_img
spot_img

Ondrej Urban | Členovia klubu Zväzu vojakov v Seredi v spolupráci s Denným centrom pre seniorov zorganizovali na sobotu 7. septembra 2019 autobusový zájazd na Radvanský jarmok v Banskej Bystrici. Radvanský jarmok patrí k najobľúbenejším podujatiam v Banskej Bystrici. Banskobystričania i návštevníci sa môžu tešiť na bohatý kultúrny program i dobré jedlo. Dôležitou súčasťou sú remeselníci, ktorí každoročne predvádzajú svoje umenie. Radvanský jarmok bol jeden z najznámejších a najväčších v celom Hornom Uhorsku. Pôvodne sa konal v mestečku Radvaň neďaleko Banskej Bystrici. Jeho najucelenejší a najkrajší opis nám zanechal vo svojich spomienkach na detstvo spisovateľ Gustáv Kazimír Zechenter Laskomerský. Popisuje, ako prichádzali jarmočníci z Novohradu, Hontu, Podpoľania aj z ďalekých „dolných zemí” a nosili svoje výrobky – hrnčiarske, garbiarske, tkáčske, syrárske a rezbárske. Radvanský jarmok sa odlišoval od iných jarmokov na území Slovenska ťapnutím dievčat po zadku drevenou vareškou. Prečo práve tento zvyk charakterizoval Radvanský jarmok a prečo práve varešky symbolizujú tento jarmok, nevedia historici s istotou povedať ani dnes. Radvanský jarmok vždy láka mnoho návštevníkov, lebo vyniká svojou pestrosťou, veľkoleposťou, a atmosférou. Niekto sem príde za kultúrou, iný za dobrým jedlom, zábavou alebo nákupmi. V každom prípade, kto na jarmok príde, neoľutuje. A neoľutovali ani Seredčania. Celé námestie SNP a priľahlé ulice boli zaplnené predajnými stánkami s rôznym tovarom. Sprievodnou akciou 362. Radvanského jarmoku bol program speváckych zoskupení z obcí a regiónov Ozývaj sa hlase a Medzinárodný detský folklórny festival Na baňu klopajú. Od 10:00 hod. bol otvorený aj 2. ročník podujatia Slovenský deň kroja, v rámci ktorého si návštevníci mohli od 14:00 hod. pozrieť neopakovateľný krojovaný sprievod 3 882 krojovaných zástupcov obcí zo všetkých kútov Slovenska i zo zahraničia mestom pod názvom „V Bystrici na rínku“.

Okrem Radvanského jarmoku navštívili účastníci zájazdu aj Múzeum SNP, kde si mohli pozrieť stálu expozíciu „Slovensko v protifašistickom hnutí odporu Európy v rokoch 1939-1945“, ktorá prezentuje rozhodujúce politické, vojenské a spoločenské udalosti histórie Slovenska v kontexte s dejinami Európy v rokoch 1918-1948.
Výletníci sa vrátili domov vo večerných hodinách síce unavení, no s konštatovaním, že aj napriek dažďu, ktorý sa popoludní spustil na Banskú Bystricu to bol príjemne strávený sobotňajší deň v spoločnosti priateľov. Predseda ZV SR – klubu Sereď všetkým sľúbil, že ak bude záujem, podobný zájazd zorganizuje aj na budúci rok.

1 komentár

ZANECHAŤ KOMENTÁR

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu
Captcha verification failed!
Používateľské skóre captcha zlyhalo. prosím kontaktuj nás!

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Prečítajte si aj: